Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. oktobrom in 15. novembrom 2018

Dogodki

 

V mesecu varstva pred požari tudi gasilska društva, ki sodijo v GZ Žalec, kot običajno izvajajo tradicionalne aktivnosti, pri katerih smo, v sodelovanju z mediji, občane opozarjali na nevarnost požarov ter pravilno ukrepanje, da do njih sploh ne bi prišlo.

 

Letos smo še posebej opozarjali na številko za klic v sili 112, ki jo je Slovenija, kot druga država v Evropi, uvedla že leta 1997. Delovanje ter storitve številke 112 so predpisane z direktivo Evropske unije, klici nanjo so brezplačni, lahko pa jo pokličemo s stacionarnega ali mobilnega telefona oziroma nanjo pošljemo kratko sporočilo (SMS).

 

Obiskali smo šole in vrtce ter otrokom predstavili našo dejavnost in tematiko letošnjega meseca požarne varnosti. Izvajali smo prikazne in druge vaje, na katerih smo preizkusili operativno sposobnost naših enot.

 

Že tradicionalno smo pregledali hidrantna omrežja, šolam, vrtcem ter drugim organizacijam pa smo pomagali pri izvedbi evakuacij, ki so sicer v pristojnosti organizacij samih, gasilci pa jim pri tem lahko pomagamo s strokovnimi nasveti. V primeru nesreče gasilci ne sodelujemo pri evakuaciji, ampak po potrebi rešujemo občane, ki se ne uspejo pravočasno evakuirati sami oziroma ob pomoči za to pooblaščenih oseb.

 

V soboto, 20. novembra, je potekalo tradicionalno srečanje članic gasilskih zvez Prebold in Žalec v večnamenski dvorani Prebold.

 

V soboto, 27. oktobra 2018, je v Braslovčah v Domu kulture potekala regijska vaja operativnih članic, v kateri je sodelovalo 35 operativnih članic vseh štirih gasilskih zvez Savinjsko-Šaleške regije. Sodelovale so gasilke iz gasilskih zvez: Gasilska zveza Prebold, Gasilska zveza Šaleške doline, Gasilska zveza Zgornje Savinjske doline ter Gasilska zveza Žalec.

Glavni cilj vaje je bil namenjen preizkusu operativne pripravljenosti operativnih članic SŠ regije, vse od poveljevanja, preiskovanja ter gašenja prostorov, iznos in oskrba poškodovanih ter prezračevanje objekta. Vajo sta pripravili gasilski častnici Mihaela Remic, ki je vajo tudi vodila, in Sonja Krajnc iz PGD Braslovče v sodelovanju z vodstvom in pristojnimi komisijami Gasilske zveze Žalec. Gostje in ocenjevalci iz regije in gasilskih zvez ter podžupanja občine Braslovče so vajo v večini pohvalili ter čestitali gasilkam, ki so pripravljene žrtvovati svoj prosti čas za usposabljanja skupaj s kolegi gasilci in tudi aktivno sodelovati v intervencijah.

 

V soboto, 3. novembra, je potekalo tekmovanje v spajanju sesalnega voda v gasilskem domu na Dobrovljah v organizaciji PGD Dobrovlje.

 

V soboto, 10. novembra 2018, je bila strokovna ekskurzija članic Gasilske zveze Žalec, ki so obiskale in si ogledale nov reševalni center PGD Postojna, nato je sledil ogled pršutarne Ščuka v Kobjeglavi ter voden ogled kraja Štanjel, kjer so imela članice prosti čas za sprehod med stojnicami in obisk prireditve Praznik vina v Štanjelu 2018.

 

Nekaj statistike

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 19 intervencij, ki so skupno trajale 31 ur in 45 minut. Najdaljša intervencija je trajala štiri ure in 15 minut, najkrajša pa 20 minut.

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec

 

V GPO Žalec je bilo 15 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela so imeli eno intervencijo, v GPO Braslovče so imeli tri intervencije, medtem ko GPO Tabor in GPO Vransko intervencij nista imeli.

 

 

Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi