Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

VELIKI RISNJAK – HRVAŠKA

V soboto, 2. junija, se nas je 46 planincev ob 5. uri odpeljalo z avtobusom v smeri Kočevja do Delnic, kjer smo zavili proti Crnemu Lugu in pot nadaljevali do Narodnega parka Risnjak. Ko se je vožnja z avtobusom končala, smo si pripravili okusen zajtrk in kavico (iz prtljažnika), kar je na naših izletih v tujino postalo že kar stalnica. Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini.

Večja skupina 40 planincev si je oprtala nahrbtnike in se odpravila proti vrhu Velikega Risnjaka. Pot je bila lepa, najprej po cesti, kasneje po gozdni stezi in proti vrhu po skalnatem (deloma zahtevnem) terenu. Po dobrih dveh urah in pol smo prispeli do planinskega doma na Risnjaku, ki leži malo pod vrhom. Po krajšem počitku se je večina udeležencev povzpela še na vrh, kjer smo občudovali lep razgled na Učko, Snežnik, most na Krk … Vrh sta osvojila tudi oba šoferja avtobusa, sicer strastna planinca.

Po vrnitvi h koči smo pot nadaljevali proti cilju  k restavraciji ob vhodu v Narodni park Risnjak v Bijeli Vodici, kjer smo imeli kosilo.

Tu nas je čakala skupina šestih udeležencev, ki se je odločila za dve uri dolg sprehod po učni poti Leska. Nato so do našega prihoda uživali v prelepi naravi bližnje okolice.

Za malo skrbi in veliko smeha je poskrbela manjša skupina, ki si je poleg vrha želela ogledati še učno pot. Nenačrtovano, saj so čisto na koncu zgrešili cilj in pot nadaljevali po učni poti. Malce jezni so z enourno zamudo le prišli na kosilo.

Po kosilu smo se peljali do Bakarskega zaliva, kjer smo se sprehodili skozi mestece in si odpočili ob hladni pijači, sladoledu in pogledu na morje. Nekateri so si v morju celo osvežili utrujene noge.

Domov smo se vračali mimo Reke in Ilirske Bistrice. Prispeli smo v zelo poznih večernih oz. zgodnjih nočnih urah, ob 23.30.

Čudovit izlet, ki se ga bomo z veseljem spominjali še dolgo.

Oglejte si tudi