Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kaj je dobro vedeti pri prodaji oziroma nakupu rabljenega vozila

Za marsikoga je prodaja rabljenega motornega vozila zgolj manjši birokratski opravek, ki pa se lahko hitro spremeni v moro. Lastnikom motornih vozil (osebni avto, motorno kolo, kolo z motorjem, tovorno vozilo, traktor, prikolica, delovni stroj itd.) priporočamo, da vozila v nobenem primeru ne izročite kupcu v uporabo pred spremembo lastništva vozila v registru vozil. Pravice in obveznosti lastnika vozila se prenesejo na novega lastnika šele s spremembo lastništva vozila v registru vozil in ne ob podpisu prodajne pogodbe.

 

V članku se bomo osredotočili na neposredno prodajo motornega vozila, kar stranke oz. prodajalci in kupci vozil največkrat urejate na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu v Republiki Sloveniji, saj ni več krajevne pristojnosti. Lahko pa to storite tudi na kateri drugi registracijski organizaciji, kamor spadajo strokovne organizacije, ki opravljajo tehnične preglede vozil in organizacije, ki opravljajo dejavnost prodaje motornih vozil ter imajo za registracijo vozil posebno pooblastilo.

 

Tako za nakup kot tudi za prodajo rabljenega vozila je treba z nasprotno stranko skleniti prodajno pogodbo. Hkrati pa ne smete pozabiti še na zavarovanje vozila, tehnični pregled (če je ta potreben) in na koncu še spremembo lastništva vozila v registru vozil in registracijo.

 

Prodajno pogodbo ureja Obligacijski zakonik. Mnogokrat se srečamo s prodajno oziroma pogovorno kupoprodajno pogodbo za motorna vozila, vnaprej pripravljeno pogodbo (formularjem), ki jo lahko najdete tudi na spletni strani Upravne enote Žalec ali spletnih straneh e-Uprava. Seveda pa lahko sami sestavite tovrstno pogodbo, ki mora v skladu s prej citiranim zakonikom vsebovati vse potrebne sestavine pogodbe. Priporočljivo je, da v pogodbo vnesete vse podatke, ki ste jih dogovorili z nasprotno stranko. Soglasje volje obeh strank pa izkažete s podpisom pogodbe.

 

Postopek spremembe lastništva motornega vozila stranke v registru vozil lahko urejate na upravni enoti ali krajevnem uradu ali drugi zgoraj navedeni registracijski organizaciji, kjer bo  uradna oseba najprej preverila vašo identiteto in identiteto nasprotne stranke na podlagi veljavnih identifikacijskih dokumentov. Zato morate imeti s sabo osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje. Pri spremembi lastništva morate biti osebno prisotni, če ste kupec ali prodajalec (oba). V kolikor to ni mogoče, lahko pooblastite drugo osebo, da opravi spremembo lastništva (ta oseba je lahko tudi kupec ali prodajalec). Seveda morate ob spremembi lastništva vozila priložiti še kupoprodajno pogodbo ali drugo listino (npr. račun) in prometno dovoljenje. Na upravni enoti boste plačali 4,50 evra za odjavo vozila s spremembo lastništva in hkrati še 4,50 evra za ugotovitev identitete fizične osebe (posebej za kupca in posebej za prodajalca). Z vpisom v register vozil je prenos lastništva končan.

 

Če boste kot kupec motorno vozilo registrirali na dan, ko sta s prodajalcem izvedla spremembo lastništva, morate plačati sorazmerni delež dajatve za motorno vozilo in skleniti novo zavarovalno pogodbo (polico) na svoje ime. V primeru, da boste opravili spremembo lastništva motornega vozila na upravni enoti in ne pri pooblaščeni registracijski organizaciji, morate imeti  tudi zavarovalno pogodbo. Če pa se odločite za spremembo lastništva in registracijo vozila pri pooblaščeni registracijski organizaciji, lahko zavarovanje sklenete pri njih. Pri odjavi vozila oziroma spremembi lastništva se prodajalcu povrne sorazmerni delež vplačane letne dajatve za vozilo (t. i. cestnine).

 

V primeru, da kupljenega vozila ne želite prijaviti v promet oz. plačati zavarovanja in opraviti tehničnega pregleda vozila, lahko ob prepisu podate izjavo, kje se vozilo nahaja. Tako boste navedeni kot lastnik, vozila pa ne boste smeli uporabljati v prometu, dokler ga ne boste zavarovali, opravili tehničnega pregleda in registrirali.

 

Registrske tablice so vezane na vozilo, razen v primerih, če so bile na vozilu tablice z izbranim delom označbe (označbe na registrskih tablicah, ki si jih izbere lastnik vozila sam). Registrske tablice lahko kot kupec obdržite (v kolikor so bile deponirane), če vozilo registrirate v roku 15 dni od odjave oziroma spremembe lastništva vozila.

 

Vaše kupljeno vozilo boste lahko registrirali na svoje ime, če posedujete veljavno vozniško dovoljenje, v nasprotnem primeru boste morali navesti uporabnika, ki ima veljavno vozniško dovoljenje.

 

Ne nazadnje bi prodajalce avtomobilov želeli opozoriti tudi na nekaj morebitnih tveganj, če ne boste opravili spremembe lastništva motornega vozila. Vozilo, ki mu je potekla veljavnost prometnega dovoljenja, je potrebno odjaviti iz registra motornih vozil v roku 30 dni. Kot lastnik vozila ste po preteku 30 dni v prekršku in vam je  pristojna upravna enota po zakonu dolžna izreči globo.

 

Srečno in varno novo leto 2018!

 

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

Simona Stanter, načelnica Upravne enote Žalec

Oglejte si tudi