Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
9°C
5°C
Oceni objavo

Odstranjevanje zadebeljene kože

Zadebeljena koža je sprememba, običajno nad površino kože.  Gre za zadebelitev rožene plasti vrhnjice (plasti vrhnjega dela kože, ki nam daje največjo zaščito pred zunanjimi dejavniki ter nas ščiti pred vdorom tujih snovi v kožo). Na stopalih in dlaneh imamo v vrhnjici še eno plast kože, ki nam daje zaščito pred mehanskimi pritiski. Tudi ta plast se ob večjih mehanskih pritiskih zadebeli.  Navadno se ta pojavi zaradi dolgotrajnejših pritiskov na isto mesto oziroma ponavljajočih se pritiskov, pride do zmanjšane cirkulacije in povečane debeline rožene plasti kože.


Do zadebeljene kože pride najpogosteje na peti, saj pri hoji prva pride v stik s podlago in se tako nanjo vrši največji pritisk. Takšna koža je suha ter neelastična, kar je predispozicija za nastanek razpok. Ko hodimo, se koža na stopalih zaradi zmanjšanje elastičnosti ne more prilagoditi podlagi. Če je sila previsoka, elastičnost pa zmanjšana, koža tako poči in nastane razpoka. Razpoke lahko povzročajo bolečine ob hoji,  ob ne negovanju že predhodno suhe in zadebeljene kože ter kasneje razpok, lahko to privede do hujših težav.  Razpoke postanejo globoke, kjer je lahko pridružena tudi krvavitev in tako povečajo možnost okužbe.


Zadebeljena koža nam lahko nastaja ves čas, zlasti k temu prispevajo določena dela ali hobije, zato je potrebno naša stopala negovati. Če si ''trdo kožo'' odstranjujemo zelo pogosto, povzročimo še hitrejši nastanek nove. Kar pa seveda ne pomeni, da si je ne smemo odstranjevati. POMEMBNO je, da jo odstranjujemo, hkrati pa uporabljamo negovalne izdelke za noge, ki povečajo elastičnost naše kože.  


Na levi fotografiji je prikazana prisotna zadebeljena koža, z že globokimi razpokami. Na desni pa stanje stopal po 1 letu. Stranka je k meni začela prihajati zaradi bolečin pri hoji pred 1 letom. Vsake 2 - 3 mesece sva odstranjevali zadebeljeno kožo , doma pa si je vsak večer noge negovala s kremno peno za noge, ki se z lahkoto vpije in ne pušča mastnega občutka.

Več člankov si lahko preberete na https://www.katjamarn.si/blog

Oglejte si tudi