Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Sistem certificiranih prvih posredovalcev v GZ Žalec

Gasilci želimo, da bi preživelo čim več ljudi, ki se jim nepričakovano zaustavi srce, zato si prizadevamo, da bi skrajšali čas od nastanka srčnega zastoja do prihoda prve pomoči. Najbolj učinkovita je pomoč najbližjih, zato smo tudi na našem območju začeli uresničevati idejo vzpostavitve sistema certificiranih prvih posredovalcev (v nadaljevanju PPO).

Kot nosilci sistema PPO smo med najprimernejšimi tudi gasilci, ki smo dobro organizirani, imamo urejen sistem obveščanja in sredstva zvez, smo dokaj dobro opremljeni, izjemno pomembno pa je tudi dejstvo, da imamo svoje enote v večini naselij. Zaradi tega je naš dostopni čas do bolnika zelo kratek. Naloga pristojne enote za nudenje prve pomoči (NMP) pa je, da enote PPO dobro usposobi, saj bodo le tako pravilno oskrbele življenjsko ogrožene osebe. Tako se je 20. 12. 2107 v Vrbju  in 23. 12. 2017 v Gotovljah izvedlo preverjanje znanja za pridobitev licence za gasilce, ki imajo opravljen tečaj za bolničarja. Iz GZ Žalec - GPO Žalec se je preverjanja udeležilo 50 tečajnikov, ki so pokazali svoje znanje tako teoretično kot tudi praktično.


Aktiviranje enote  PPO

Ko bo vzpostavljen tudi ustrezen sistem obveščanja in aktiviranja enot PPO, bo ob prejetem klicu na 112 regijski center za obveščanje (ReCO) istočasno poleg enote NMP Celje aktiviral tudi lokalno prostovoljno gasilsko enoto. ReCO bo takoj po aktiviranju enote NMP in enote PPO obvestil kličoče, da bodo prišli prvi posredovalci, ki bodo bolniku do prihoda enote NMP pomagali in s tem znatno izboljšali možnosti preživetja ter hkrati zmanjšali posledice.

 

Razlogi za aktiviranje enote PPO

Glede na dosedanjo usposobljenost bodo enote PPO aktivirane v naslednjih primerih:

  • intervencija pri srčnem zastoju
  • intervencija zaradi tujka v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalne poti
  • intervencija pri hudi zunanji krvavitvi

 

Sistem PPO ne pomeni zamenjave ali prevzema operativnih nalog ekip NMP, temveč le dodatno pomoč in podporo z namenom zagotovitve uspešnejšega preživetja bolnika, kjer bodo enote PPO tvorno sodelovale z ekipami NMP.

 

Prispevek pripravil:

Tadej Zupan, predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi