Logo MojaObčina.si

Vransko

Deli
Avtor: Laura Fekonja,

ČAROVNIJA V VRTCU

Ker smo se želeli lotiti problema raziskovanja, opazovanja, predvidevanja in logičnega mišljenja, smo v vrtcu z otroki organizirali in se lotili nekaj preprostih in zanimivih trikov v vsakdanjem življenju.

Izhajali smo iz sebe. Ker zelo pogrešamo sneg, mraz in nasploh zimske užitke, smo si vse to večkrat pričarali v igralnici. Uporabljali smo senzorne kocke (zamrznjeni predmeti, rastline) in poskušali priti do teh reči, kjer smo uporabili tako sol, kis, limono, sok repe, sladkor, sok – sirup in sladki greh in tudi vročo vodo. Tako smo spoznali agregatna stanja vode: ledene kocke (slane, sladke, kisle – okušanje), para (s pomočjo kuhalnika smo opazovali in predvidevali, si postavljali vprašanja), tekoče agregatno stanje. Slednje smo spoznavali tako, da smo v velikem bazenu naredili gosto peno in vanjo skrili različne predmete, jih prelivali, pihali milne mehurčke, ob tem pomislili na naša pljuča, izdihnjen zrak, hkrati pa izvajali pomembne vaje za razvoj govora. Opazovali smo spreminjanje agregatnih stanj s pomočjo radiatorja, vrele vode, opazovali nastajanje dežnih kapljic, proces kondenzacije ...

Napihovali smo balone na dah, in sicer s tlačilkami, sodo bikarbono in kisom. Uprizorili smo reaktivni balon, se razgibavali z baloni, hopi žogami (tudi večjimi)  in z velikimi blazinami, napolnjenimi z zrakom. Tako smo se obogatili z izkušnjami o zraku – plinu. Spoznali smo pomembne opozorilne znake, ki jih najdemo v  gospodinjstvu in drugje (cet, pralni prašek, aceton, laki, čistila ipd.). Pogovarjali smo se o lastnostih stvari, kamor nas je popeljal poskus lonček čarovnije, ki smo ga opazovali skozi ves dan.

Kot vrhunec pa smo na otrokovo pobudo ponazorili vulkan s pomočjo njegove makete, prav tako tudi bruhanje vulkana pod vodo. Poigrali smo se z barvami – mavrični vulkan. Eksperimenti so nas popeljali v svet čarovnije in popestrili mesec januar, nam v vrtcu in tudi vam doma. Dragi starši, hvala za podporo.

 

                            Otroci skupine 4–5 let s Simono in Lauro   

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!