Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

VEČER RIME IN GLOBINE V DVORCU NOVO CELJE

 

Na Večeru rime in globine smo 29. 9. 2017  v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec predstavili 19. številko revije za književnost in kulturo Vpogled, ki jo izdaja omenjeni zavod. Tokrat poleg poezije, proze, dramatike in esejistike prinaša Vpogled tudi celovit prispevek o Epilogu, razstavi ob zaključku štiriletnega projekta Prostor, Telo in Medij v prehajanju, ki je potekal v Savinovem likovnem salonu Žalec, s čimer se je poslanstvo revije razširilo. Revijo sta predstavila odgovorni urednik dr. Zoran Pevec in članica uredništva Marija Končina, poglavje o Epilogu pa mag. Alenka Domjan, ki je napisala tudi uvodnik.

Razpeti med bogatimi vizualnimi in besednimi podobami ter glasbo slovenskega glasbenika, skladatelja in avtorja multimedijskih vsebin Staneta Špegla smo začutili ustvarjalni ritem slam poezije skupine SLjEMERČINE v sestavi Barbara Tadina, Aljaž Primožič, Tilen Letner, Lana Vincelj, Tamara Levar in Kristian Koželj, ki deluje v okviru Gimnazije Celje-Center s sodelovanjem Osrednje knjižnice Celje od septembra 2016. Organizirajo redne mesečne večere slam poezije in občasne pesniške akcije, kot je bil denimo pesniški flashmob v središču Celja ob svetovnem dnevu poezije. So tudi pobudniki in soustvarjalci dijaške literarne revije Podstrešje. Stane Špegel se je tokrat predstavil pod enim od številnih umetniških imen: Plastic Mono Band. V maniri terasnih one-man bendov je na svoji v lastnem laboratoriju sestavljeni fotonski žitari ob asistenci računalnika kot odziv na pet tematskih sklopov projekta Prostor, Telo in Medij v prehajanju odigral pet, posebej za ta večer kreiranih kompozicij: Eros, Patos, Eksodus, Etos in Logos. 

Večeri, kot je ta, nas opozarjajo, da so včasih umetniška dela razvaline, ki opozarjajo na okrutne zgodovinske dogodke in onemogočajo pozabo, pomembna so v diktaturah in demokracijah, saj so te pogosto zgolj utvara in prevara oziroma navidezna svoboda, ki se utaplja v praznem potrošništvu. (Pogosto so v razsvetljeni avtokraciji veliko bolj cenili umetnost in svobodo mišljenja kot v tako imenovanih demokracijah.) Pesniki so še kako pomembni, saj po besedah izraelskega pesnika in pisatelja, nedavnega gosta na Dnevih poezije in vina na Ptuju, Amirja Orja opravljajo pionirsko delo odkrivanja novih stvarnih in imaginarnih svetov ter tudi vmesnega navidezno praznega prostora. Pogosto lahko šele iz sodobne poezije razberemo, kako se vrti in miruje današnji svet. 

Z obiskom nas je počastil mag. Igor Tršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost.

Beseda je zrak in dih, »nekatere umetnine živijo ob zvokovni podlagi, druge so neme, vendar tako zgovorne, da slutnjo zvoka sprožijo v opazovalcu samem« (Katarina Kukovič).

Oglejte si tudi