Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Zaslužnim priznanja Civilne zaščite

Osrednja regijska prireditev ob svetovnem dnevu civilne zaščite v Zahodnoštajerski regiji je bila v četrtek, 8. marca, v Športni dvorani Vransko. Zbrane je uvodoma pozdravil vodja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Urad operative izpostave Celje, Janez Melanšek, nato pa v imenu gostitelja Občine Vransko župan Franc Sušnik. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo RS Andreja Katič, podelili pa so 22 bronastih, 3 srebrne in 1 zlati znak.
Ministrica je v svojem govoru poudarila, da je dan Civilne zaščite praznik vseh, ki ob ogrožajočih razmerah poskrbijo za učinkovito ukrepanje, varujejo človeška življenja, skrbijo za naše premoženje in preprečujejo usodne posledice za okolje. Vsem delujočim v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami se je ministrica Andreja Katič zahvalila za ves trud, čuječnost in za to, da se lahko počutimo varne. Slovesnost je potekala prav na mednarodni dan žensk, zato je ministrica izpostavila tudi pomembno vlogo žensk v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in nasploh v obrambnem resorju.

Ob tem pa je poudarila, da vsakdanjik vseh delujočih v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ni praznik. To je namreč po njenih besedah trdo in nepredvidljivo delo, prežeto s skrbmi in z odgovornostjo, pa tudi z odsotnostjo od najbližjih. Zato se je ministrica še posebej zahvalila njihovim družinam za vso podporo pri odgovornem in zahtevnem poslanstvu, ki ga opravljajo.

V nadaljevanju je poudarila, da naravne in druge nesreče pomenijo precejšnjo grožnjo naši varnosti. Kljub obsežni preventivi jih je vsako leto veliko. Narava je še vedno, ne glede na vse civilizacijske dosežke, zelo nepredvidljiva. Vedno znova nam pokaže, kako ranljivi smo. Res pa je tudi, da se v njihovo reševanje in ukrepanje vsako leto vključuje tudi vse več reševalcev in reševalk različnih znanj, je še povedala ministrica.

Omenila je tudi največje naravne in druge nesreče, ki so zaznamovale obdobje od lanskega praznika do danes v Zahodnoštajerski regiji. Zelo zahtevno je bilo že obvladovanje lanskoletnih aprilskih poplav v porečju reke Savinje. Prizadele so območje 21 občin. V intervencijah ob njih je posredovalo 448 gasilcev 49 gasilskih enot in regijska enota Civilne zaščite s črpalko visoke kapacitete. Močan veter in poplave so prizadele to regijo tudi sredi decembra. Najhujše razmere so bile na območju Zgornje Savinjske doline v občinah Nazarje, Gornji Grad, Ljubno, Luče in Solčava. Združili so se trije ključni dejavniki, in sicer taljenje snega, močne padavine ter viharni veter z vetrolomom. Skupaj je v reševanju teh razmer posredovalo več kot 1.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev, pripadnikov Civilne zaščite in  reševalcev ter 321 delavcev javnih in drugih podjetij. Neurja in močan veter so se pojavljali tudi v poletnih mesecih. Žal tudi s požari ni bilo prizanešeno. Lani konec marca je zagorelo v Hrastovcu pri Velenju. Gozdni požar je gasilo 219 gasilcev iz 11 gasilskih enot, v reševanje je bil vključen tudi helikopter Slovenske vojske. Med intervencijo gozdnega požara se je težje poškodoval gasilec. Žal so tudi taki neljubi dogodki realnost, s katero se moramo soočati. Pozeba aprila ter suša v juniju sta prizadeli celotno regijo, trajne nasade v sadjarstvu in vinogradništvu, številne kmetijske površine. Škoda je presegala 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna, v regiji je bila ocenjena preko 16 milijonov evrov …

Priznanja in nagrade Civilne zaščite se podeljujejo pripadnikom Civilne zaščite ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Bronasti znak Civilne zaščite so iz občin Spodnje Savinjske doline prejeli: David Krk, poveljnik Gasilske zveze Žalec, doma iz Andraža nad Polzelo, Franci Skok, predsednik PGD Gomilsko, in Uroš Ocvirk, poveljnik PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka. V letošnjem letu pa bodo priznanja Civilne zaščite prejela tudi prostovoljna gasilska društva, ki praznujejo visoke obletnice. Priznanja jim bodo vročena na njihovih svečanostih. Tako bo Srebrni znak za 100 let delovanja prejelo PGD Sv. Lovrenc pri Preboldu, Plaketo civilne zaščite za 140 let delovanja pa PGD Šempeter v Savinjski dolini.

Prireditev so popestrili Mladinski pevski zbor, ki ga vodi Vanja Govek, otroška folklorna skupina OŠ Vransko-Tabor pod mentorstvom Brede Čvan ter recitatorja Filip Roter Zajec in Nadja Žuna pod vodstvom  Maje Laznik.     

                                                                                                           
T. Tavčar

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi