Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Učili smo se, kako rešiti življenje

Po namestitvi štirih novih defibrilatorjev na gasilske domove na Tešovi, na Ločici in v Prekopi ter na zunanji steni  Športne dvorane Vransko smo ponovno izvedli izobraževanja o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja. Defibrilator (AED) je naprava, ki lahko reši človekovo življenje, vendar je brez poznavanja temeljnih postopkov oživljanja neuporaben. Predavatelj Andraž Ogorevc, vodja projekta iHelp, katerega glavni cilj je zmanjšati umrljivost zaradi zastoja srca, nam je predstavil, kako je potrebno ponesrečencu pomagati, medtem ko čakamo reševalce. Oddaljenost reševalcev je namreč tisti faktor, ki največkrat odloča med življenjem in smrtjo, kar pomeni, da je boj za življenje pogosto izgubljen, če na samem mestu nesreče ni nikogar z ustreznim znanjem.

Poleg samih postopkov oživljanja smo spoznali tudi širše vidike oživljanja, kot so področna zakonodaja, etični vidiki, psihološki faktor, skrb za lastno varnost in številne druge. Na novo pridobljeno znanje smo nato tudi praktično preizkusili. 


Štirih izobraževanj se je skupno udeležilo približno štirideset občanov. Želimo si, da bi bila udeležba ob naslednjih priložnostih boljša, saj lahko že dve uri vašega časa, ki ga namenite takšnemu izobraževanju, nekoč nekomu rešita življenje.

Oglejte si tudi