Logo MojaObčina.si

Vrhnika

Deli
Družabni dogodki
Avtor: Tic Vrhnika,

GREGORJEVO 2018GREGORJEVO 2018
Pomlad prihaja 
Sobota, 10. marec ob 17.30
Ob potoku Bela
Vrhnika-Vas


Ljudsko izročilo
Znameniti svetnik sv. Gregor velja za začetnika pomladi. Začenja se toplejše vreme, sonce topleje greje, prvi popki nabreknejo in ptički veselo žvrgolijo. Odtod tudi na Slovenskem govorica, da se na Gregorjevega dan ptički ženijo.
Te dni se podaljša tudi dan. Obrtnikom ni več treba delati ob luči. Običaj je, da se v tem času »luč v vodo zanese«. Običaj, ki ga ohranjamo še danes je, da se po potoku spusti ladjice, vanjo pa se, kot simbol luči položi svečko.


Cankarjevo leto
Prireditev bo letos potekala v duhu Ivana Cankarja. Pozivamo vse, da pri izdelovanju barčic uporabijo motive iz del Cankarja.


15.00 - 17.00
Delavnice izdelovanja gregorčkov

Delavnice za otroke in starše bodo potekale v Domu upokojencev (Idrijska cesta 13, Vrhnika). Mentorji bodo pripravili naravne materiale, vaša naloga pa bo, da uporabite domišljijo in inovativnost. 
(V primeru epidemije gripe, bodo aktivnosti potekale v prostorih KS Vrhnika-Vas, Tržaška cesta 11).


17.15 
Odhod na prizorišče dogajanja
Skupaj z otroki in starši se bomo pridružili osrednjemu dogajanju med Dobovičnikovo in Staro cesto, kjer bomo naše gregorčke spustili v vodo.


KONCERT ORKESTRA BIG BAND VRHNIKA (17.30)
Orkester je v okviru glasbene šole Vrhnika svojo pot pričel že leta 95. Kmalu je prerasel šolske okvire in se podal na svojo pot kot samostojno kulturno društvo Big Band Vrhnika.

Koncert bo potekal na odru pri kapelici, kjer bo potekalo tudi prijetno druženje ob domači hrani in glasbi.


Organizatorji: Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Društvo ljubiteljev narave in običajev notranjske, Turistično društvo Blagajana, Modelarski klub Vrhnika, Dom upokojencev Vrhnika, Big band Vrhnika.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!