Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Cankar v stripu

»Berite Cankarja, ker je zmeraj aktualen.« Boris Pahor
S temi besedami je edini še živeči slovenski pisatelj, ki je še doživel Cankarjevo dobo, na pot pospremil projekt Cankar v stripu, največji založniški projekt, ki se umešča v obeležitev Cankarjevega leta 2018.  Projekt je zasnoval in ga izvaja zavod Škrateljc iz Bevk. Cankarjeva obletnica je priložnost, da poskusimo današnjim bralcem, zlasti mladim, na sodoben, komunikativen in dinamičen način približati Cankarjevo delo. Tako kot Boris Pahor smo tudi ustvarjalci projekta Cankar v stripu prepričani, da je Cankarjeva literatura še danes presenetljivo aktualna in navdihujoča, da pa Cankar sam nima ustreznega mesta v narodovi zavesti.

Cankar v stripu je plod sodelovanja številnih strokovnjakov, avtorjev in ustanov, je rezultat intenzivnega raziskovanja Cankarjeve dediščine in timskega dela piscev in ilustratorjev. Tako so nastale drzne in aktualne interpretacije treh Cankarjevih del, ki nastopajo kot celota. Knjige bralcev ne puščajo ravnodušne, v veliko pomoč pa bodo tudi pedagogom pri približanju in aktualiziranju Cankarjeve literature mladim bralcem in njeni interpretaciji.

Knjige zbirke Cankar v stripu so ustvarili vrhunski avtorji in ilustratorji:

- Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo.

- Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.

- Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Zakaj strip? Ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju nekega dela v širše kontekste: zgodovinske, kulturne, politične. In ker je strip prav tako subverzivna forma, kot je bilo pred več kot sto leti subverzivno Cankarjevo ustvarjanje. Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede in podobe bodo bralce pritegnili k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil.

Vsem trem knjigam so dodane spremne besede, ki so jih napisali avtorji treh različnih generacij: filozof dr. Mladen Dolar je prispeval svežo in aktualno interpretacijo Hlapcev. Doktorski študent primerjalne književnosti Matic Kocijančič je vzel pod drobnogled Hlapca Jerneja in njegovo pravico ter obrnil dosedanja večinska razumevanja te pomembne Cankarjeve povesti. Urednica vseh treh knjig Ženja Leiler pa je pretresla biografski kontekst povesti Moje življenje. Spremne besede so kljub »višini naloge« pisane komunikativno in bodo pri osmišljanju teh treh Cankarjevih del bralcu v pomoč.

Cankar v stripu ni »zgolj« knjižni projekt, temveč je prava kampanja za spodbujanje branja Cankarja in branja knjig nasploh ter poskus, kako predrugačiti odnos Slovencev do velikega pisatelja. Trem zgodba v knjigah namreč Cankar v stripu dodaja konkretne aktivnosti na področja gledališča, lutkovne umetnosti, likovnih razstav in delavnic ter humanizma, ki bodo potekale celotno leto 2018. Cankar v stripu sega v različne sfere ustvarjanja in nagovarja različna ciljna občinstva. Tudi po zaslugi prepoznavne celostne podobe oblikovalke dr. Petre Černe Oven Cankar v stripu učinkovito govori svojo zgodbo.

Tako bodo v celotnem letu 2018 v času »Cankarjevega leta« zgodbo o treh knjigah Cankar v stripu pripovedovali:

•              20. 11. 2017 se je odvila premiera gledališko-stripovskega performansa Cankar v stripu (Pižama, Roza, Gombač) v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, ki bo v letu 2018 gostovala po Sloveniji in zamejstvu.

•              Nastopi avtorjev in ilustratorjev projekta Cankar v stripu po šolah (Pižama, Roza, Gombač, Komadina, Stepančič, Šinkovec).

•              Likovne razstave stripov Cankar v stripu in stripovske delavnice.

•              Literarni in likovni natečaj Črtice, ki ga izvaja Cankarjeva knjižnica Vrhnika.

•              Lutkovna predstava »Moj lajf« v Lutkovnem gledališču Maribor jeseni 2018.

 

Partnerji v nacionalnem projektu Cankar v stripu so Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Cankarjev dom Vrhnika, Občina Vrhnika, Javna agencija za knjigo RS in Zavod Škrateljc. V projektu so sodelovali še strokovnjaki Narodne in univerzitetne knjižnice, MGML in Slovenskega gledališkega inštituta.

Knjige Cankar v stripu so v prodaji na voljo zgolj v kompletu po dostopni ceni 29,90 eur.

 

 

Dr. Uroš Grilc, vodja projekta Cankar v stripu

 

Cankarjeva Vrhnika bo med prvimi postajami predstavitve knjig Cankar v stripu. V Kulturnem Centru Vrhnika, v razstavišču Moja Ljubljanica, bosta 9. 12. ob 9.30 vodja projekta Cankar v stripu dr. Uroš Grilc in urednica Ženja Leiler predstavila knjige, Sonja Žakelj, direktorica Cankarjeve knjižnica Vrhnika, ki je tudi partner v projektu, pa bo spregovorila o pomenu knjig Cankar v stripu za nagovarjanje mladih bralcev. Ob 10 h pa bosta ilustratorja knjig Cankar v stripu, Tanja Komadina in Igor Šinkovec, izvedla delavnico risanja stripov na temo Cankarja in otroke uvedla v svet stripovsko-literarnih podob.

Predstavitev bo spremljala pokušina vrhniške kave. Kava, Cankar, Ljubljanica, Vrhnika - je sploh še lahko kaj bolj neločljivo povezanega? Vabljeni!

V Letu 2018 Cankar v stripu pride na Vrhniko še nekajkrat: z razstavo stripovskih ilustracij v Cankarjevem domu na Vrhniki in z gostovanji avtorjev ter stripovskimi delavnicami po Vrhniških osnovnih šolah. Naj bo leto 2018 resnično Cankarjevo leto!

 

Oglejte si tudi