Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

EUROPA CANTAT - zastava festivala v Talinu, predana Ljubljani

EUROPA CANTAT, največji zborovski festival v Evropi, je potekal od 27. julija do 05. avgusta 2018, v TALINU. Na prizorišču je bila ves čas aktivno prisotna tudi LJUBLJANA/Slovenija, kot GOSTITELJICA prihodnjega festivala EUROPA CANTAT 2021, ki ga bo izvedel Javni sklad za kulturne dejavnosti RS , ob pokroviteljstvu Mestne občine Ljubljana in Vlade Republike Slovenije.

Europa Cantat  je največje srečanje pevskih zborov v Evropi, ki poteka vsaka tri leta v  izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po  drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih  motivirala za prijateljsko sodelovanje preko pevskega udejstvovanja.

Prvi  festival Europa Cantat je potekal leta 1961   v mestu Passau v Nemčiji, letošnji, že dvajseti, pa je  gostila estonska prestolnica Talin.
V Slovenski  hiši so se vse dneve festivala odvijale številne aktivnosti, preko katerih so lahko  obiskovalci na sproščen in zabaven način pobliže spoznavali bodočo  gostiteljico. 
Na posebni  slovesnosti, na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki je potekal v petek,  3. avgusta 2018, je Talin Ljubljani predal zastavo in s tem gostiteljstvo  festivala Europa Cantat. Ob tej priložnosti sta podžupan Ljubljane Dejan Crnek  in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik tudi uradno  povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal  od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.
Kot posebne  gostje so se predstavile pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom  zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič.
Poglejte še:  

Oglejte si tudi