Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kaj se skriva v kocki?

Vrhnika, 12. december – V Cankarjevem domu so se s filmom in razstavo »Kaj se skriva v kocki« poklonili pokojnemu Janezu Gromu s Stare Vrhnike, ki je bil znan po izdelovanju male plastike – umetelno dovršenih kock v neštetih oblikah.
Janez Grom je bil učitelj praktičnega pouka za rezkalce na litostrojski tehnični šoli, kjer je svoje znanje prenašal na mlade rodove vse do upokojitve. V tem času se je srečal z arhitektom Janezom Suhadolcem, ki je iskal mojstra, ki bi zmogel iz vseh strani prevrtati kocko iz nerjavečega jekla. Grom je izziv sprejel in kmalu za tem je nastala prva skulptura, sestavljena iz štirih kock znotraj kocke, tej pa jih je sledilo še na desetine. Tako vse do nastopa hude bolezni ni prenehal z iskanjem in hkrati raziskovanjem novih možnosti, oblik in meja izrezovanja ter prevrtavanja polne kocke. Večinoma je zaradi mehkobe materiala uporabljal aluminij, v zadnjem obdobju tudi pleksi, ki ga je dodatno obogatil z barvnimi niansami. Janez Grom je umrl 20. julija 2009.

Njegovo delo je v Cankarjevem domu predstavljeno s fotografsko razstavo njegovih del (do 14. 1.), ki jih je fotografiral Borovničan Jože Pristavec. Ta je priznal, da je fotografiranje trajalo dlje, kot je sprva načrtoval, »odprlo« pa se je po tistem, ko je vzel v roke Gromov dnevnik. »Tedaj pa kot bi mi naenkrat postalo vse jasno. Janeza sem začutil, in od tedaj dalje je vse steklo kot bi moralo.« Poleg fotografij kock so v vetrinah v avli razstavljene tudi kocke same, ki dokazujejo kako natančen je moral biti njihov avtor, koliko potrpežljivosti in znanja je moral imeti.

Razstavo je pripravilo Muzejsko društvo Vrhnika in Hud Karel Barjanski, ljubljansko stereoskopsko društvo pa je o Janezu posnelo 3D film (avtorja Peter in Tibor Gedei), ki so si ga gledalci ogledali v veliki dvorani. Različni Janezovi življenjski sopotniki so pripovedovali o njem, pri čemer je bila najbolj zgovorna izjava Janeza Čepona iz Horjula (Orodel), kjer je Grom ustvarjal po upokojitvi. Po besedah Čepona, je veličina Groma v tem, da je delal s stroji z ročnim upravljanjem, zato je moral biti izjemno natančen. »Danes take izdelke ni problem narediti na robotsko vodene naprave, težko pa si je predstavljati, da jih nekdo izdela na roko. In v tem je Janezova veličina.«

»Bil je tih, skromen, nikoli se ni potiskal v ospredje,« ga je opisala žena Anka in pojasnila, da je bil tudi velik ljubitelj športa, predvsem vzdržljivostnih panog. »Rad je imel poklic, ki ga je opravljal, tako v pedagoškem kot tehničnem smislu, in otroci so ga imeli ravno tako radi. V velik ponos mu je bilo, ko je sredi devetdesetih eden izmed njegovih dijakov postal državni prvak v rezkanju.«

Janez Grom, ki se je rodil pred natanko osemdesetimi leti (na dan odprtja razstave bi praznoval rojstni dan), je svoje male plastike razstavljal v več krajih, zadnja razstava je bila pred devetimi leti na Stari Vrhniki. Tokratna razstava, ki so jo z Avsenikovimi melodijami obogatili člani Notranjskega kvinteta, je potrditev njegovega dolgoletnega ustvarjanja, hkrati pa tudi predstavitev le-tega širši lokalni javnosti, da spozna kakšne talente premore Vrhnika in njena okolica.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi