Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Nocoj v prestolnici odpirata vrata kar dve razstavi o Ivanu Cankarju

Ljubljana, 18. junij - Cankarjev dom in Mestni muzej Ljubljana sta pripravila razstavo o Ivanu Cankarju s katero obeležujeta 100. obletnico pisateljeve smrti. Razstava je postavljena na dveh lokacijah: v Mestnem muzeju Ljubljana in v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prva se osredotoča na Cankarjevo delo v kontekstu evropskih in svetovnih literarnih tokov, v muzeju pa se bolj osredotočajo na Cankarjevo življenje.
Kot je dejal dr. Blaž Vurnik, avtor razstave »Ivan Cankar« v Mestnem muzeju, je za razumevanje njegovega opusa namreč ključno prav poznavanje njegove biografije, osebnosti in časa, v katerem je Cankar živel in ustvarjal. Edina težava, ki nastane pri tem, je pomanjkanje neposredno s Cankarjem povezanih predmetov, zato so se odločili za drugačen pristop. Tako so v Mestnem muzeju Ljubljana pripravili »osem slik« njegovega življenja, to je osem življenjskih postaj, ki so zaznamovale Cankarjevo življenje: od Vrhnike do Dunaja, Sarajeva in prestolnice. »Slike« so pravzaprav velike tapete dovršenih risb omenjenih lokacij in dogodkov, dopolnjene z zgodovinskimi predmeti povezanimi s Cankarjevim opusom – od knjig prvotiskov do originalnih plakatov, ki so vabili na predstave njegovih del.

V Cankarjevem domu v Ljubljani pa je avtor razstave največji slovenski poznavalec Cankarja akademik dr. Janko Kos, ki je iskal vzporednice med Cankarjem in Evropo (naslov razstave je: Ivan Cankar in Evropa. Med Shakespearom in Kafko). Avtor poskuša osrednjega slovenskega pisatelja in dramatika povezati z duhovno kulturo in literarno umetnostjo Evrope. Kot je dejal dr. Kos, je iz primerjalnih vzporednic Cankarjevih del in sočasne evropske literature razvidna izjemna inovativnost, s katero je skupnim evropskim motivom, temam in oblikam vtisnil pečat, ki je individualen, obenem pa značilno slovenski. Razstavo v Cankarjevem domu zaznamujejo lesene lutke, nazorni primerjalni teksti in igre senc.

Razstavo v Cankarjevem domu v Ljubljani bo nocoj odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Karavana obiskovalcev se bo nato odpravila za kočijo, v kateri bosta Cankarjev klobuk in palica, do Mestnega muzeja Ljubljana – vmes pa se bo ustavila še pred ljubljansko Dramo, kjer bo igralec Marko Mandić na balkonu Drame interpretiral monolog iz Hlapcev – kjer bo sledilo še odprtje tamkajšnje razstave. To bo odprl Zoran Jankovič.

Obe razstavi bosta na ogled do 28. februarja prihodnje leto. Možen je nakup vstopnice za obe razstavi.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi