Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Uspešen Ta veseli dan kulture na Vrhniki

V nedeljo, 3. decembra, smo na široko odprli vrata razstave Moja Ljubljanica, saj je potekal Ta veseli dan kulture. Skoraj 200 udeležencev se je udeležilo pestrega nabora dogodkov, ki so potekali čez cel dan. Ob 11. uri so se otroci in njihovi starši prepustili zanimivim zvokom in napeti zgodbi o želvici Bevki. Glasbeno uprizoritev pravljice Mali plac so izvedli Ana Kravanja, Samo Kutin in Nina Peče Grilc iz Zavoda Škrateljc. Po končani uprizoritvi so otroci sestavili orkester močvirskih škratov in se sami preizkusili v igranju na inštrumente iz zanimivih vsakdanjih pripomočkov. Uroš Grilc, avtor pravljice, pa se jim je v knjige tudi podpisal.

Številni otroci in odrasli pa so se preizkusili tudi v koliščarskih veščinah v okviru delavnice »Na dvorišču v kolišču«.

Zelo obiskana so bila tudi javna vodstva in strokovno vodstvo doc. dr. Andreja Gasparija iz Univerze v Ljubljani. V okviru slednjega nam je dr. Gaspari podrobneje predstavil najdišče Dolge njive, kjer so Rimljani v 1. stoletju pred našim štetjem postavili prvo utrdbo Nauportus. Na odseku Ljubljanice, ki obliva to območje, so bile konec 19. stoletja izvedene tudi prve podvodne arheološke raziskave, morda celo prve na svetu! V okviru vodstva pa je bil posebej predstavljena tudi nova pridobitev razstave Moja Ljubljanica - rimski meč gladij iz 1. stol. pr. n. št., ki je bil najden v strugi reke Ljubljanice na omenjenem območju.

Pestro dogajanje na razstavi Moja Ljubljanica pa se nadaljuje tudi v tednu med 4. in 10. decembrom v okviru Tedna kulture na Vrhniki. Kaj vse se bo dogajalo:

SREDA,  6. december ob 17.uri - Branje Cankarjevih del ter ogled razstave Moja Ljubljanica.

ČETRTEK, 7.december ob 17.uri – Predavanje dr. Katharina Zanier iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Predstavila nam bo poznorimski obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum, ki je verjetno največji gradbeno – inženirski podvig iz rimske dobe na ozemlju današnje Slovenije.

V okviru predstavitve bomo predvajali bomo tudi dokumentarni film Claustra Alpium Iuliarum, ki je nastal leta 2015 v produkciji Žmergo in Ukus. Predstavitev poteka v sklopu projekta Claustra+ Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum, ki se sofinancira iz ESRR v okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvaška.

PETEK, 8.december ob 17.uri - Delavnica izdelovanja novoletnih okraskov in voščilnic. Na delavnici boste lahko uporabljali predvsem že rabljene materiale, ki bodo tako dobili novo obliko in nov namen.

 

V soboto 9.decembra bo od 9.00 do 18.00 pestro dogajanje!

9:30 PREDSTAVITEV KNJIŽNEGA PROJEKTA CANKAR V STRIPU

Ob dobri kavi iz pražarnice Escobar boste v predavalnici razstavišča Moja Ljubljanica prisluhnili predstavitvi novega knjižnega projekta v okviru Cankarjevega leta 2018, Cankar v stripu. Tri avtorske knjige (Pižama, Roza, Gombač) bosta predstavila vodja projekta dr. Uroš Grilc in urednica Ženja Leiler.

Predstavitvi bo sledila delavnica risanja stripov s Tanjo Komadina in Igorjem Šinkovcem.

10:00 PREDSTAVITEV KAV S POREKLOM PRAŽARNICE ESCOBAR- Coffee cupping

V sodelovanju z Escobar pražarno vrhunskih kav pripravljamo brezplačno predstavitev in okušanje kav s poreklom (coffee cupping). Iz prve  roke boste izvedeli več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in si izostrili svoj čut prepoznavanja razlik med kavami.

11:00 JAVNO VODSTVO

Sobotno javno vodstvo, ki se mu brezplačno pridružite z nakupom vstopnice.

11:00 PREDSTAVITEV KNJIGE LJUBLJANICA, REKA S SEDMIMI IMENI

Vas in vaše najmlajše vabimo na predstavitev knjige Ljubljanica, reka s sedmimi imeni. Skupaj z avtorjem Jernejem Feferjem se boste lahko podali na zanimivo pot, od prvega izvira te skrivnostne reke na hrvaški strani Babnega polja, do zadnjega na Vrhniki. Spoznali boste številne legende in zanimivosti povezane z Ljubljanico.

17:00 OKROGLA MIZA CIVILNA DRUŽBA IN OKOLJSKA POLITIKA

Okrogla miza z naslovom Civilna družba in okoljska politika, ki jo bo moderiral Andrej Marković. V programu sodelujejo:

  • Gorazd Buh iz civilne iniciative EkoVrh s prispevkom o delovanju civilne iniciative EkoVrh v letu 2017,
  • Andrej Lupinc iz Ribiške družine Vrhnika, ki bo govoril o sanaciji potoka Tojnica,
  • prof. dr. Mihael Jožef Toman, univ. dipl. biol. iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z razpravo o sanacijskem programu po okoljski nesreči v podjetju Kemis in
  • Gregor Danev, univ. dipl. inž. gozd. iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Ljubljana, s prispevkom o zakonu o ohranjanju narave in naravovarstveni politiki.

Uvodnim prispevkom bo sledila javna razprava.

 

NEDELJA, 10.december - Filmski maraton in ogled filma Idealist v Pivovarni Human Fish, Tržaška cesta 27, 1360 Vrhnika

 

Več o pestrem dogajanju najdete na spletni strani Moja Ljubljanica: http://mojaljubljanica.si/novice-in-dogodki/

Foto: arhiv Moja Ljubljanica

Oglejte si tudi