Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Enotnost: včeraj in nikoli več?

Vrhnika, 21. december – Dogodkov izpred sedemnajstih let se je spomnila tudi Občina Vrhnika s proslavo v Cankarjevem domu. Govornika sta bila župan Stojan Jakin in vojni veteran Jožef Molk, program pa so prevevale Cankarjeve misli, petje in glasba.
Župan je v svojem govoru spomnil na enotnost, ko smo se Slovenci z 88,5 % (ob 95% volilne udeležbe) odločili za samostojno pot. Take enotnosti danes ni več med nami tako na državni kot lokalni ravni, je ugotavljal. Po njegovem je to lahko dobro, ker ponuja večjo pluralnost mnenj, po drugi strani pa lahko pomeni tudi nevarnost, če se vse pobude in ideje a priori zavrača in hkrati ne ponuja otipljivih alternativ. Zaključil je z mislijo, da je prav, da delujemo vsi, tudi občinski svetniki, v skupno dobrobit.

Jožef Molk, nekdanji poveljnik Teritorialne obrambe v občini Vrhnika, je občinstvu na kratko predstavil dogajanje v času pred plebiscitom 23. decembra 1990. Kot je dejal, je teritorialna obramba jeseni tega leta od Manevrske strukture narodne zaščite prevzela nujno potrebno orožje za zaščito napovedanega plebiscita. JLA je povečala svojo bojno pripravljenost, še zlasti po 6. decembru, ko je skupščina sprejela zakon o plebiscitu. Teritorialna obramba je zato organizirala 24 urno dežurstvo v občinskem štabu, na terenu pa so spremljali vse premike in dejavnosti sovražne armade. Pri tem ne gre spregledati tudi vloge tedanje milice, je dejal. Kot je zaključil Molk, je morebitni napad armade odbila slovenska enotnost na plebiscitu. Ta je tlakovala pot naši samostojnosti, zato je po mnenju govorca pomembno, da to enotnost še naprej negujemo in predvsem spoštujemo lastno državo.

Slabo uro dolg program, ki so ga pripravili v Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika, so si ogledali tudi nekateri visoki gostje: podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz, poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek in častni občan akad. dr. Boštjan Žekš. Program je bil v senci prihajajočega Cankarjevega leta obarvan z njegovimi misli in citati (Damjan Debevec, Maruša Končan, Mirjam Suhadolnik), za pevsko kuliso sta poskrbela osnovnošolska zbora Drumelca in Ivanjščice pod vodstvom zborovodkinje Tanje Avsec, za plesno učenci Plesne šole Petka, za glasbeno pa šolski ansambel »Eni in drugi« ter Pihalni orkester Vrhnika. Po slovesnosti je sledilo še druženje, kjer je za sladki del poskrbelo Društvo kmečkih in podeželskih žena Vrhnika, za preostali pa Cankarjev hram.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi