Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

MESEC POŽARNE VARNOSTI V BEVKAH

Pogosto se zgodi, da v primeru požara, nesreče ali potrebe po nudenju medicinske pomoči, interventna vozila ne morejo pripeljati do vhoda v stavbo ali vsaj njegovo bližino. Na intervencijskih poteh in za to označenih površinah, ki so namenjena gasilcem, so parkirana ali ustavljena vozila. Na njih so postavljene ovire ( zapornice, zaporni količki, zabojniki za smeti, cvetlična korita,... ). Dovozne poti so preozke ali imajo neprimerne zavoje. Hitro posredovanje reševalcev je tako lahko onemogočeno. Zato je tema letošnjega meseca požarne varnosti namenjena INTERVENCIJSKIM POVRŠINAM.
 

Tematiko smo gasilci skušali približati tudi otrokom. Člani PGD Bevke in tov. Franjo Čretnik iz PGD Verd, smo v sredini oktobra obiskali vrtec Rosika. Otrokom smo predstavili delo in opremo gasilca. Ponovili smo kako se je potrebno obnašati, če v vrtcu pride do požara ali kakšne druge nesreče. Vzgojiteljice so se preizkusile v rokovanju z gasilnikom. Teoretičnemu delu je sledila praktična vaja evakuacije in za zaključek še ogled pravega gasilskega kamiona.

Vse skupine bevškega vrtca so se letos odločile podrobneje spoznati kdo pravzaprav je gasilec in s čim se ukvarja. Zato    se intenzivno posvečajo gasilski opremi, orodju in vozilom. Da bi njihovo raziskovanje bolje potekalo, so naše društvo obiskali še enkrat. Tokrat z namenom, da  zelo natančno pregledajo gasilski kamion iz vseh strani ter se podrobneje seznanijo z njegovo opremo. Na številna vprašanja otrok in vzgojiteljic je odgovarjal poveljnik Andrej Keršmanc.

Vaja evakuacije v šoli je potekala pod nadzorom ga. Nataše Čož, svetovalka za zaščito in reševanje občine Vrhnika. Skupaj smo preverili, če je vse tako kot mora biti in ugotovili, da so otroci in osebje šole dobro seznanjeni s postopki ukrepanja v primeru požara. Za lažjo obnovitev in dopolnitev teoretičnega znanja je poskrbel tov. Marko Perko, za praktičen dal pa operativni gasilci PGD Bevke.

 

Mesec, ki je letos namenjen osveščanju javnosti o pomenu prostih intervencijskih površin je zelo kratek. Upam, da smo vsi skupaj uspeli ozavestiti, da je potrebno upoštevati talne oznake in prometne znake s katerimi so označene te površine. Površine morajo biti očiščene snega, grmovja, večjih vej,... Zabojnik za smeti morajo biti postavljeni tako, da ne ovirajo dovozov in dostopov. Količki, cvetlična korita in druge ovire ne sodijo na površine namenjene postavitvi gasilskih vozil in opreme.

 

Če bomo upoštevali ta navodila, bo delo gasilca hitrejše, lažje in bolj učinkovito. Tega pa si ( upam da ) želimo vsi.

 

 Andreja Lenarčič,

predsednica PGD Bevke

Oglejte si tudi