Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Žekš: prihodnost je v enotnosti

Vrhnika, 25. junij – V Parku samostojnosti v središču mesta je potekala osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil častni občan dr. Boštjan Žekš, ki se je spraševal, zakaj neki smo Slovenci tako nezadovoljni z lastno državo. Menil je, da je to posledica lastne svobode in hkrati črnogledosti medijev. Po njegovem je zadnja leta ravno zato tako aktualen Cankar, ki gleda v duše posameznikov in sprašuje po poštenju, napuhu, lakomnosti… Zato je poudaril, da je potrebno imeti več optimizma, zaupanja vase, predvsem pa se usmerjati proti prihodnosti. Ne gre pozabiti preteklosti, a vedeti moramo kam gremo. Živeti moramo skupaj, v slogi, ker le enotni bomo lahko zmagali, je sklenil svoj govor.

Zbrane je nagovoril tudi župan Stojan Jakin, ki je prav tako izpostavil enotnost, ki je pripomogla k naši samostojnosti. Nanizal je dosežke svojega mandata in dejal, da je občina zanje prejela za en občinski proračun evropskega oziroma državnega denarja. Omenil je še letošnje projekte: gradnjo pločnika in krožišč na začetku logaškega klanca, gradnjo kolesarskih povezav, širitve ceste proti Podlipi, gradnjo prizidka zdravstvenega doma in Slomškove šole. Kot je dejal, se tempo – kljub volilnemu letu – ni ustavil. Še več, na mizi sta dva projekta, ki bi utegnila ugledati luč sveta prihodnje leto, to sta južna obvoznica in most preko Ljubljanice. Za to so na voljo evropska sredstva, koliko jih bo pa občina dejansko dobila, pa bo odvisno od njegovega naslednika.

Pečat dobre pol ure dolgi prireditvi so dali še veterani vojne za Slovenijo z »veteranskim dejanjem«, župnik Mohor Rihtaršič z blagoslovom domovine ter kulturni ustvarjalci: Pihalni orkester Vrhnika, Robi Pepeljak in Vid Koprivec z recitacijama, Melanie in Tomi Popit pa z glasbeno-vokalnim nastopom. Prireditev je povezovala Mirjam Suhadolnik.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi