Logo MojaObčina.si

Vrhnika

Deli
Avtor: Oo Sds,

Ali gradimo z zlato opeko?

Tako nekoliko provokativno vprašanje oziroma naslov se mi postavlja vsakič, ko se občina odloči za kakšno investicijo. O urbanizmu, ki je za moje poglede zgrešen oziroma nima vizije, sem pisal že v eni od prejšnjih številk. Na primer, problem šole bi reševali na strehi lekarne in kebaba. Kot da se pri obnovi šivalnice (danes muzej, knjižnica in šola) ni vedelo, da bo prišlo v nekaj letih do hude prostorske stiske šole… Takrat je bila tudi lepa priložnost, da bi knjižnico uredili v pritličju, na sedanjem mestu knjižnice pa uredili 10-15 učilnic. Slabemu urbanizmu in načrtovanju pa sledi slaba in draga izvedba, kar ugotavlja tudi nadzorni odbor občine Vrhnika.
Zgodba se ponavlja pri gradnji šolskega prizidka pri OŠ Antona Martina Slomška. Za primerjavo, v OŠ Mengeš so zgradili prizidek približno 40% ceneje kot mi. Podatke sem pridobil iz uradne spletne strani občine Vrhnika in domžalskega lokalnega medija. Njihovo in našo ceno na kvadratni meter si lahko ogledate v tabeli. 
Tolikšna razlika v ceni je že pri milijonskem projektu. Poraja se mi vprašanje, ali je bil potemtakem tudi projekt Čiste Ljubljanice (znašal je 12 mio evrov) tako močno preplačan oziroma ali bomo preplačali tudi gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika, kjer bomo za dobrih 1.100 m2 velik objekt plačali več kot 2.430.000 €. Drugače povedano, kvadratni meter, brez zemljišča in komunalnega prispevka, nas bo v primeru zdravstvenega doma stal več kot 2.100 €. Na večkratne pripombe svetnikov glede cene, so projektu gradnje prizidka dodali še obnovo 480 m2 pritličja. S tem so samo umetno znižali ceno kvadratnega metra in pomirili tiste svetnike, ki bodo potrdili proračun. 

Daniel Cukjati
OO SDS VRHNIKA

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!