Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Proslava ob dnevu suverenosti

Vrhniško kulturno društvo Nauportus viva je letos spet pripravilo proslavo ob dnevu suverenosti. Proslava je bila 26. oktobra v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki.
Ta najmlajši slovenski državni praznik je spomin na to, da je 25. oktobra 1991 JLA dokončno zapustila RS. S tem je bil izpolnjen najpomembnejši pogoj, da je Slovenija res svobodno, sproščeno ubrala  pot samostojnosti in se kmalu uvrstila na svetovni zemljevid kot samostojna država.

Državna proslava poteka vsako leto v Kopru, od koder se je z ladjami umaknila nadležna armada; na Vrhniki pa smo proslavo pripravili zato, ker se je 25. 10. 1991 prav z našega kraja umaknila največja in za suverenost  Slovenije najnevarnejša enota JLA, »Prva oklepna brigada«.

Vrhniška proslava je bila zasnovana nekoliko bolj izobraževalno. Po glasbenem uvodu, za katerega je poskrbel citrar Peter Perše, in nagovoru predsednice društva Polone Kovačič, je Franci Bozovičar prebral nekaj misli, ki jih je še v času komunizma, v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja,  zapisal Franc Jeza, znani borec za samostojno slovensko državo. Poslušalce je z besedami povedel v čase, ko je bila misel o samostojni Sloveniji označena kot čudaška in celo nevarna.

 Sledil je osrednji del prireditve: pogovor z dr. Rosvito Pesek, novinarko, publicistko in raziskovalko polpretekle slovenske zgodovine,  avtorico več knjig, filmov, razstav s tematiko osamosvojitve (Osamosvojitvena vlada, Pučnik, Bučar …). V svoji pripovedi je poslušalcem predstavila svoje doživljanje in razumevanje osamosvojitve in v poslušalcih prebudila spomin na dogodke izpred 26 let; s svojim angažiranim zavzemanjem za nacionalne vrednote je pri občinstvu prebujala veselje nad lastno državo, samostojnostjo, suverenostjo … nad vsem, kar smo Slovenci dosegli leta 1991 in  po čemer so rodovi naših prednikov hrepeneli več ko tisoč let.  V pogovor, ki ga je vodil Jože Kurinčič, sta se vključila tudi domačina Jože Rus in Vid Drašček, ki sta bila na Vrhniki med osamosvojitveno vojno dejavna v TO. Slovesnost je zaključila umetniška beseda. Akademski igralec g. Pavle Ravnohrib je za zaključek prebral še nekaj misli Franca Jeze, znameniti Črtomirov govor iz Prešernovega Krsta ter vzneseno  pesem Slovenska pomlad Janeza Menarta.

Med navzočimi – proslave se je udeležilo kakih 70 ljudi z Vrhnike in tudi iz drugih notranjskih krajev – se je naselilo res veselo praznično razpoloženje, ki so si ga še kar nekaj časa delili ob žlahtni kapljici in prigrizku, za katera je prijazno poskrbela Gostilna pri Kranjcu z Vrhnike.

 

Besedilo: Jože Kurinčič, foto: Ivana Osećanski Despić

Oglejte si tudi