Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

KAKO SMO ČISTILI SVETO TROJICO

 

"V naravi ni plačila ali kazni: so le posledice." (Horace Annesley Vachel)

Počasi se tega ljudje čedalje bolj zavedamo. Če se že ne zavedamo škodljivosti odpadkov, ki jih nekateri mečejo na tla, je vsaj estetski vpliv viden takoj. Morda ne vidimo, da je neko plastiko pojedla žival, se v njej zadušila, da so plastični koščki v zemlji, ki hrani tudi nas, da je mikroplastika v zelenjavi, soli, medu itd. Enostavno je tudi grdo videti, da odpadki ležijo vsepovsod okoli nas. Nihče se ne želi sprehajati po naravi in vmes prestopati smeti.

In tako smo se tudi v našem vrtcu odločili, da bomo nekaj storili glede tega. Najprej smo naredili korak k zmanjševanju plastike v našem vrtcu. Sedaj pri popoldanski malici ne uporabljamo več plastičnih slamic, žličk in lončkov za enkratno uporabo. Tudi vrečke v katerih smo dobivali malico, smo zamenjali za posodo. Rešitve namreč ne vidimo le v recikliranju, temveč predvsem v zmanjševanju uporabe plastike. In da bo lepa tudi naša okolica, smo v torek, 24.4. izvedli čistilno akcijo. Otroci so se skupaj s starši in vzgojitelji povzpeli po različnih poteh (da pokrijemo čim večjo okolico) na Sveto Trojico. Dogovorili smo se, da imajo vrečke za smeti le vzgojiteljice. Poleg tega tudi nismo uporabljali plastičnih rokavic, če je kdo želel zaščito za svoje roke, je uporabil vrtne rokavice, ki so za večkratno uporabo. Nismo namreč želeli z našo akcijo obremeniti okolja z dodatnimi smetmi.

Akcija je uspela, nabrali smo nekaj smeti. Moramo pa pohvalit Vrhničane, teh smeti ni bilo tako veliko, kot smo pričakovali. Vidi se, da se ozaveščenost ljudi širi. Ko je ena skupina iz našega vrtca šla v Močilnik, je tam naletela na veliko več smeti. Srečali pa smo tudi gospoda, ki je na lastno pobudo hodil po Močilniku z vrečko in pobiral vse te smeti. Res pohvalno, da obstajajo takšni ljudje, ki jim ni vseeno za okolje v katerem živimo. Konec koncev smo vsi del istega planeta in le enega imamo, poskrbimo zanj.

"Zemlja je moja mati. Rodila me je in me hrani. Del nje sem in ona bom, ko me ne bo. Na njenem trebuhu sem srečen otrok." (Rudi Kerševan)

Ekološki pozdravček iz Župnijskega vrtca!

Monika Kastelic

Oglejte si tudi