Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Sončki obiskali Rupnikovo linijo nad Strmico

Za prvi decembrski pohod nam je bilo vreme izredno naklonjeno, doživeli smo zimo v najlepši obliki, sonce, trd sneg pod nogami, drevesa kot božične jelke in ravno prav mrzlo. Pot nas je vodila v Zaplano, ki je pogosto naš družinski cilj, nekateri pohodniki pa so si Rupnikovo linijo ogledali prvič. Rupnikova linija je sistem utrdb, ki jih je Kraljevina Jugoslavija gradila od leta 1937 do 1941 kot obrambo pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Obrambna črta ni nikoli služila svojemu namenu, saj je bila zapuščena že pred italijanskim napadom na Jugoslavijo.

 

Približno tri kilometrsko krožno pot smo pričeli pri Gostišču Mesec. Pot je bila tudi v zimskih razmerah lahka, saj smo si preventivno nadeli dereze. Tematsko pot so odprli junija 2016. Pot je dobro označena in opremljena z informativnimi tablami, ki prikazujejo postavitev bunkerjev, jarkov in pomožnih objektov v času gradnje. Nekateri bunkerji so bili razstreljeni, drugi pa izropani po vojni.  Močne železobetonske zgradbe pa nas spominjajo na težke čase naše domovine. Po poti so nas vodile bele puščice in zelene označbe, ki predstavljajo kupolo bunkerja s tremi strelnimi linijami. Ustavljali smo se ob informativnih tablah in  pri petih energetskih točkah, čas za predviden postanek pa si bomo vzeli ob toplejšem letnem času, ko na teh prisojnih gričkih lepo cvetijo telohi. Uživali smo ob v čudovitem razgledu.

 

Po krajšem postanku v gostišču smo pot  nadaljevali po zasneženi, a shojeni poti proti Vrhniki. Domov smo prišli že pred pol eno uro in vsi smo ugotavljali, da je bilo lepo, a kratko.

 

Besedilo:     Vera Fefer

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi