Logo MojaObčina.si

Vrhnika

Deli
Naš časopis
Avtor: Gasper Tominc,

Klobučki pečemo slastne medenjake

V skupini Klobučkov iz enote Želvica smo zelo sladkosnedi, zato smo se odločili, da si bomo naš jedilnik popestrili s peko medenjakov. Ker pravim pekom na glavi ne smejo manjkati pekovske kape, smo jih najprej seveda izdelali. Naslednji dan pa je šlo zares.

Umili smo si roke, si nadeli predpasnike in kape ter se pogumno lotili dela. Iz sestavin smo najprej zamesili testo, nato pa oblikovali kroglice ter jih polagali na pekač. Težko smo čakali, da so se medenjaki spekli in vsaj malo ohladili, da smo jih lahko poskusili. Zelo so nam teknili, zato smo se odločili, da v veselem decembru razveselimo z domačimi dobrotami tudi naše mamice in očke. Če želite medenjake peči tudi vi, vam prilagamo naš recept. Pa dober tek!

Sestavine:

15 dag medu

30 dag masla

2 jajci

15 dag sladkorja v prahu

50 dag moke

1 žlička sode bikarbone (ne zamenjajte je s pecilnim praškom)

za noževo konico cimeta in nageljnovih žbic

Premaz: 1 beljak, 7 dag sladkorja v prahu

Potek:

Med segrejte na 50°C, nato ohladite. Maslo penasto umešajte, izmenjaje in postopno dodajajte jajci, sladkor in med.

Nato zmešajte moko s sodo in dišavo. Zamesite testo, pustite počivati pol ure, oblikujte kroglice in jih polagajte na malo namazan pekač.

Pecite 10 minut pri 170°C. Še tople povaljajte v mešanici sladkorja in beljaka.

 

Brigita Žerjav

 

Oglejte si tudi