Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
15°C
2°C
Oceni objavo

Vrhnika premore tudi najstarejšo lovsko družino

Vrhnika, 16. junij – Pri lovski koči na Ulovki je praznovala najstarejša slovenska lovska družina – vrhniška družina – ki je obeležila kar 140 let.
Ker je bila družina prva v Sloveniji, lahko družino upravičeno poenotimo z nastankom lovske tradicije v Sloveniji. Na žalost, je ugotavljal v svojem govoru starešina družine Jure Petkovšek, se to na nacionalni ravni rado pozabi, kot se je lani na prireditvi ob 110. obletnici organiziranega lovstva v Sloveniji. Kot bi tridesetletne zgodovine pred tem ne bilo. Zato je primerno, da na tem mestu zapišemo kaj se je dogajalo. Lovsko društvo Vrhnika je najstarejše doslej znano in pri oblasteh registrirano društvo na Slovenskem in eno prvih slovenskih društev nasploh. Prvi mu je predsedoval Karel Mayer St. Ustanovni člani so bili polege omenjenega Mayerja še Gabrijel Jelovšek, Karel Jelovšek, Mihael Tomšič, Karel Muley, Johan Obreza, Jan Schrey, Karel Galle in še nekateri drugi. Pravila društva so bila sprejeta 24. marca 1878. Kot je dejal starešina Petkovšek, so pred časom v Državnem arhivu v Ljubljani (Janko Jerebic in Branko Mlinar) našli izvirnik pravil, ki so ga poskenirali, izdelali repliko ter ga na prizorišču pred kočo tudi postavili na ogled.

Župan Stojan Jakin, ki je poleg nekaterih drugih predstavnikov sosednjih lovskih družin ter gostov pobratenega društva iz Gonarsa tudi pozdravil gostitelje, je dejal, da je ta častitljiva obletnica še en dokaz, da je Vrhnika velikokrat orala ledino. »To dokazujejo že naše arheološke najdbe, kar spomnite se na leseno kolo in na najstarejšo lesno ost, ki veljata za najstarejša tovrstna predmeta. Zato vsa pohvala lovcem, ki že skoraj poldrugo stoletje skrbijo za organizirano in preudarno obliko lova, zadnja desetletja pa postajajo tudi vedno večji okoljevarstveniki.«

Jubilejno druženje lovcev so popestrili domžalski rogisti in Oktet Raskovec, srečanje pa se je zaključilo kot se tako priložnost spodobi: z lovskim golažem.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

 

Oglejte si tudi