Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Vandrovke od Pirana do Strunjana

Leto 2017 se izteka in naša pohodniška skupina je imela 5. decembra zadnji pohod  v tem letu po naši lepi Sloveniji. V programu je bila Rupnikova linija na Zaplani, mi pa smo se raje odpravili proti morju. Zjutraj, ko smo čakali na avtobus, je kar krepko zeblo, vendar je bilo vreme idealno za obisk  našega  morja. Temperature so bile ugodne, tudi burje ni bilo. Čista jasnina neba in mirno morje nas je pozdravilo v Piranu, kjer se je naša pot začela. Pohodniških palic sploh nismo potrebovali, saj nas je pot vodila po ravni poti ob morju proti Strunjanu.

Večkrat smo se med potjo ustavili in vodnik Milan nam je je pripovedoval o mestih in naseljih v bližini in daljavi, ki so se prav lepo videla ob takem lepem vremenu. Sinje morje in lep pogled na vse strani neba nas je navduševal. Vonj po morju nas je spominjal na jod, ki je prisoten v morski soli. Mislim, da lepšega dneva si ne bi mogli izbrati, kot je bil ta .

Čas je prehitro mineval in že smo bili pred mestom Portorož, ki je zelo obsežen. Visoki novi hoteli se bohotijo in čakajo na turiste, ki jih bodo ob novem letu zapolnili. Plaže samevajo, restavracij je veliko in prodajalne vabijo turiste, čeprav jih je v tem času bolj malo. Vsi se pripravljajo na novoletne praznike in čakajo turiste.

Čeprav je naša  obala bolj kratka, imaš kaj videti,če znaš opazovati. Prišli smo do avtobusnega postajališča v Portorožu in se usmerili proti  Avditoriju , kjer vsako leto poleti poteka glasbeni festival »Melodije morja in sonca«. Še malo po klančku in že smo bili pred tunelom Istranka. Mislim, da smo ga sedaj že drugič prehodili. Je osvetljen, lepo prehoden in je idealen za pohodnike, kolesarje in sprehajalce.

Ko smo izstopili iz tunela, smo se že usmerili proti Strunjanu. Moj fotoaparat je slikal na vse strani in nastalo je veliko fotografij, ki so sedaj že v arhivu računalnika. Vandrovke in dva Vandrovčka smo bili zelo navdušeni na to lepo naravo in na začetku zime smo začutili pomlad.

V bližnjem gostišču nas je čakala  okusno kosilo in kozarček rujnega nam je pregnal rahlo utrujenost. Lepo smo zapolnili peti december, ki ni bil čisto nič podoben zimskemu času. Zadovoljstvo 30 pohodnic in 2 pohodnikov je bilo veliko. Vsi smo ljubitelji morja in nekaj lepega, kar nam ponuja narava.

V imenu vseh pohodnic in pohodnikov se  zahvaljujem vodniku Milanu, ki zna poskrbeti za zadovoljstvo in veselje.

Zapisala  in foto : Fani Šurca

Oglejte si tudi