Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zimzeleni namesto na Dobrač do Koče v Krnici

Sonce, plohe, nevihte, posebno v gorskem svetu, so letošnje stalnice, ki sivijo lase planinskim vodnikom glede načrtovanja pohodov.

Dobrač, gora nad Ziljsko dolino, nas je že dolgo izzivala in pričakovali smo, da jo bomo osvojili konec junija. Bili smo že blizu! Toda v Kranjski Gori smo zavili proti Vršiču,  z razlogom. Ob pogledu na avstrijsko  stran meje so se že vlekli sivi oblaki, ki niso obetali nič lepega.

Pri  Mihovem domu  smo se poslovili od našega prijaznega voznika Miha in se usmerili proti planini v Klinu in Mali Tamar.

Tudi do koče v Krnici se bomo razgibali in razgledali, malo botanizirali, malo kramljali…

Zakaj krnica, smo se spraševali. To je geografski pojem za kotanjo pod strmimi pobočji, pod vrhovi gora, le na eni strani odprto proti dolini. Dolina Krnica poteka ob potoku Velika Pišnica, ki s svojim videzom razkazuje razdiralno moč hudourniških voda, ki pridrvijo z gora (Križ, Škrlatica, Špik, Prisojnik in drugih) ob nalivih in neurjih.

Po prijazni gozdni poti smo se spustili do planine v Klinu, kjer so ravno takrat postavljali električnega pastirja za živino. Pogled se je ustavil na s soncem obsijanih visokih vršacih pred nami. Pot smo nadaljevali do konca skledi podobne kotline, kjer smo zagledali planinsko  kočo, ki je na višini 1113 m.

Kakšna kulisa navpičnih sten proti vzhodu, severu in zahodu! Le za plezanje, smo ugotavljali. Iz te zamaknjenosti v ostenja nas je predramila prijazna mladenka z vprašanjem, s čim nas lahko postreže.

Ker je bilo sonce že dovolj visoko, nas je pred kočo prijetno grelo. Potešili smo lakoto in žejo ter se po poti, polni grušča,  ob potoku vračali do vršiške ceste. Na poti smo napasli oči na rdečih naglavkah, rododendronu, celo arniki, zvončicah, dvolistnem vimenjaku, divjakovcu, pojalniku, gnezdovnicah…Marsikdo je prvič videl lepi čeveljc, a ne izdamo kje.

Prehitro se je končala pot ob divji strugi Velike Pišnice in že smo hiteli proti Mojstrani, kjer smo slavljencem zapeli in jim zaželeli še mnogo lepih pohodov.

Ob tem pa smo se čisto pozabili zahvaliti vodnikom za vso skrb in vodenja in si zaželeti, da se kmalu spet vidimo, a bo za to še čas.

Vsem našim pohodnicam in pohodnikom, ostalim planincem, vsem, ki to berete, predvsem pa našim štirim vodnikom in organizatorkam srečno na poteh, varen korak, obilico dobre volje in potrpežljivosti ter  zdravja v imenu vseh, ki se radi družimo in živimo razgibano. Nasvidenje v jeseni!

Zapisala: Elica Brelih

Slike: Sonja Zalar Bizjak, Željko Jadanić, Vlado Nikolić

Film: Željko Jadanić

Oglejte si tudi