Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Vrhniški upokojenci po Plečnikovi Ljubljani

Upokojenci smo imeli priložnost pobliže spoznati vsaj del Plečnikove ustvarjalnosti na ekskurziji , ki jo je vodila vodička Dominika.

Za ogled je res zanimiva cerkev sv. Mihaela na Barju. Na pobudo F. Saleškega Finžgarja je Plečnik izdelal več osnutkov za cerkev, vendar  z nobenim niso bili zadovoljni, a Plečnik je določil.  V letih 1937 do 39 je potekala izgradnja iz preprostih materialov iz neposredne okolice in posebna arhitektura daje edinstvenost tej zgradbi.

Plečnik se je v Ljubljano vrnil iz Prage. Trnovo je bilo tedaj še vas, povsod so bili še kmetje in sadovnjaki.  Njegova hiša pa je bila v soseski s cerkvijo v Trnovem, kjer je služboval F. S. Finžgar in postala sta prijatelja. Najprej je zasnoval »popolno pot«. Ki ga je vodila čez njegov trnovski most in od tu dalje je s svojimi sodelavci in učenci samo še ustvarjal in vse, kar je ustvaril, je privilegij za mesto Ljubljana.

Za javnost je odprt arhitektov dom v Trnovem. Obisk je izjemen, pravijo, in hiša je nekakšna iztočnica za pohod po Plečnikovi Ljubljani. V hiši v Trnovem je bil laboratorij vse njegove arhitekture. Tam je uporabljal različna znanja iz preteklosti in jih povezoval z obrtniškimi predmeti. Mnogi so ostali ali so bili vrnjeni in so na ogled. Ko smo se sprehajali po hiši, nas je spominjalo na prav poseben red; preproste lesene omare, posebne barve, materiali , orodja. To je prostor, v katerem je Plečnik besede in misli znal spremeniti v realnost.

Tudi njegova dela v tujini so prikazana, kajti deloval je na Dunaju in v Pragi in po letu 1934 je že deloval v Ljubljani. Mnogo je njegovih neuresničenih načrtov, kajti imel je drzne ideje. Nekatere razglednice prikazujejo, kakšna bi bila Ljubljana, če bi bile vse njegove ideje uresničene. Njegov zadnji projekt l. 1956 je paviljon na Brionih.

Premalo cenimo Plečnika, a po obisku njegove hiše dobi človek navdih za novo odkrivanje Plečnika po Ljubljani in tudi drugod po Sloveniji. Plečnikova arhitektura pa sodi med najpomembnejše umetnine 20. stol.

Za konec ekskurzije smo imeli še ogled etnografskega muzeja na Metelkovi. Narodni muzej Slovenije ima v svojem oddelku na Metelkovi na ogled stalno razstavo Uporabne umetnosti na Slovenskem. Muzej je prostor med preteklim in sedanjim, o ljudeh in za ljudi in med svojo in tujo kulturo.

Priporočamo vsakomur, ki mu kaj pomeni arhitektura!

Zapisala I. Sluga

Slike: Dominika

Oglejte si tudi