Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zimzeleni po Kriško - Polževski planoti

Sem vas spravil malo v zadrego s tem naslovom, saj se to ime malokrat sliši, kajne?! Že del imena nakazuje, da ima zvezo s posebnim polžem, ki simbolizira Višnjo Goro. Zdaj smo pa že bliže.

 

Pohod smo pričeli v središču Višnje Gore. Najprej nas je pritegnila bogata zgodovina tega območja, še posebno pa Valvasorjev vodnjak, ki so ga postavili leta 1872 v zahvalo, ker je Valvasor pisal o tem kraju. Krenili smo proti razvalinam  gradu Turn (Stari grad), torej po delu Jurčičeve poti. Ravno tu poteka tudi Gozdna učna pot, ki je opremljena s 26 informativnimi tablami, na katerih so imena drevesnih, grmovnih in zeliščnih vrst. Ta pot se zaključi na Polževem, kjer smo si dali duška prijaznemu in toplemu poznojesenskemu soncu.

 

Malo pred cerkvico sv. Duha smo krenili v gozd proti zahodnemu  robu Kriško - Polževske planote. Še po gozdu smo se seznanili, zakaj se jeseni listje obarva v čudovito paleto toplih barv, a kmalu smo prišli na obsežne valovite travnike, od koder se nam je odprl pogled na najjužnejši nealpski tisočak (Snežnik) pa  najvišji očak Triglav, na Kamniško - Savinjske Alpe in Karavanke ter Menino, Čemšeniško planino, zasavski Triglav - Kum in … Saj vsega ne znam niti našteti…! Korake  smo upočasnili, da smo lahko zajemali to sinjo modrino neba, mehkobno jesensko melanholijo grmovnic in prijazno umeščene vikend hišice na robu planote.

 

Spodaj ob avtocesti, ki se kot kača vije proti Trebnjemu, leži Grosuplje, ki je s tega dela planote precej večje kot s ceste, in mnogo vasic, zaselkov, ki ležijo na drugi strani ceste na valujočih dolenjskih gričih.

 

»Lepa in bogata  je ta naša deželica, pa kamor koli gremo, če jo znamo gledati s srcem«, smo si rekli in zavili na malico k Obrščaku, saj veste, k tistemu, kamor je hodil tudi Jurčičev dolenjski posebnež Krjavelj zabavat pivce s pripovedmi o kozi, ki je rada jedla sosedovo zelje, o »poštatljivem« konju in o hudiču…

 

Zapisal: J. Brelih

Slike: Sonja Zalar Bizjak, Željko Jadanić

Oglejte si tudi