Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Kakovost pitne vode

Komunala Novo mesto izvaja dejavnost oskrbe s pitno vodo na področju osmih občin, kjer upravlja z 19 vodovodnimi sistemi in 18 vodnimi viri. Nadzor nad kakovostjo pitne vode, izvajamo v skladu s Pravilnikom o pitni vodi (Ur. l. RS 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17) v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) iz Novega mesta. V letu 2017 je bilo za potrebe mikrobioloških in fizikalno kemijskih analiz odvzetih 539 vzorcev pitne vode. Iz rezultatov preizkušanja lahko povzamemo, da je voda v vodovodnem omrežju varna in skladna z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi.

 

Mikrobiološke analize vode (MB)

Z mikrobiološkimi analizami se ugotavlja prisotnost bakterij in parazitov v vodi. V letu 2017 je bilo za potrebe MB odvzetih 395 vzorcev, od katerih je bilo 5 neustreznih. Kot najpogostejši vzrok za neustreznost vzorcev je povečano število skupno število mikroorganizmov pri 22°C oz. 37°C ter v enem primeru koliformne in escherichia coli zaradi neustrezne zadostne pretočnosti oziroma mrtvega kraka.

 

V okviru rednih mikrobioloških analiz pa se ugotavlja prisotnost na:

         Bakterijo Escherichia coli, ki je zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja, prisotnost v vodi ni dopustna.

         Koliformne bakterije - pokazatelj stoječe vode (mrtvi rokav na omrežju), prisotnost v vodi ni dopustna.

         Skupno število bakterij pri 22°C, mejna vrednost je manjša od 100/ml.

         Skupno število bakterij pri 37°C, podobno kot št. kolonij pri 22°C kažejo na učinkovitost postopkov priprave, na razmnoževanje v omrežju zaradi zastojev ali povečane temperature; mejna vrednost je manjša od 100/ml.

         Clostridium perfingens vključno s sporami, njihova prisotnost je zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja, prisotnost v vodi ni dopustna.

         Paraziti; patogeni mikroorganizmi, njihova pristnost kaže na izpust komunalnih odpadnih voda in greznic ter uporabo gnoja in gnojevke pri gnojenju travnatih  in poljedelskih površin; prisotnost v vodi ni dopustna. V letu 2017 je bilo za omenjene preizkuse odvzetih 16 vzorcev pitne vode, od katerih so bili vsi ustrezni.

 

Fizikalno - kemijske analize vode

Parametri osnovne fizikalno - kemične analize so amonij, barva, motnost, vonj ter okus. V lanskem letu je bilo za potrebe fizikalno-kemijskih analiz odvzetih 144 vzorcev, od katerih je bil 1 neustrezen. Vzrok fizikalno - kemijske neustreznosti predstavlja motnost, ki sama po sebi ne predstavlja nevarnosti za zdravje, problematična pa je zaradi zmanjšanega učinka dezinfekcije.

 

Če povzamemo poročilo NLZOH, ki opravlja analize pitne vode, lahko ugotovimo, da je voda, ki priteče iz naših pip varna in ne vsebuje zdravju škodljivih snovi. Konec leta 2016 smo pričeli s čiščenjem vode na vodnih virih Jezero in Stopiče po postopku ultrafiltracije, ki zagotavlja stalno izhodno bistrost vode tudi v primeru visoke motnosti, ki se na obeh virih pojavlja po vsakem obilnejšem deževju. Čiščenje vode se izvaja mehansko brez uporabe kemikalij in z velikim zadovoljstvom lahko poudarimo, da je težava povišane motnosti na ta način odpravljena.

Oglejte si tudi