Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

DVORSKI POZDRAV POLETJU


Na prelepo nedeljo, 3. junija 2018, smo v Železolivarskem muzeju in galeriji Dvor imeli člani Kulturnega društva Dvor prav posebno praznovanje. Z zaključnim koncertom smo končali pevsko sezono in se podali v poletje.

Koncert sta smelo povezovala Peter Iskra in Ana Može. Dogajanje sta »preselila« v frizerski salon, kjer sta nas z zanimivim veznim tekstom, skozi čvekanje Fužinskih čenč, vodila skozi program. 

               
Na oder so prvi z afriškim napevom pripeli najmlajši člani našega društva. Otroški pevski zbor Dvor ob Krki, pod mojim vodstvom, se je predstavil s petimi skladbicami slovenskih avtorjev. Zapeli smo dela Tomaža Habeta, Janeza Bitenca, Alda Kumarja in Franca Možeta. Slednji je naš sokrajan, glasbenik in skladatelj v pravem pomenu besede. Otroci so bili nad njegovo skladbo navdušeni, zato bom vesela in počaščena, če bo teh še veliko. K sodelovanju pa so se prijazno odzvali tudi naši instrumentalisti Jernej Fabijan na klaviaturah, Jure Murn na kitari in Drago Zupančič na kontrabasu. Skupaj smo pesmice preoblekli v novo podobo, otroci pa so še z večjim veseljem stopili na oder in pogumno odpeli.

               
S skladbama Žabe in Dvanajst razbojnikov so nam Vokalna skupina Dvorjani pričarali čudovito vzdušje. Ob njihovem petju se je marsikdo zasanjano spogledoval z morjem, čigar valovi nosijo le toplo sonce, počitek in vonj po soli.

               
Moje sanje
, pesem napisana izpod rok gospe Magde Kastelic Hočevar je uglasbil skladatelj Franc Može. Delo je bilo krstno izvedeno za pesničin literarni dogodek, ki se je v aprilu odvijal na Dvoru. Skladba je preprosto čudovita in prav je, da gre v svet.

               
Mešani pevski zbor Dvor ob Krki
, pod vodstvom Jerneja Fabijana se je predstavil s petimi skladbami, prav tako slovenskih skladateljev. Zbor deluje kot odlično uglašena homogena skupina. Skupaj z novim zborovodjem rastejo v pravo smer.

               
Za konec smo z Zasedbo AD HOC (Andrej Fabijan, klaviature; Ana Može, violina; Franc Može, harmonika; Tjaša Primc, vokal; Drago Zupančič, kontrabas) pripravili pesem Samo ge te odin čakat skladatelja  Andreja Missona, ki nam je prav za to priložnost, pripravil in uredil skladbo tako, da smo jo lahko izvedli. Delo namreč  v originalu izvaja Regina.

               
Veseli nas, da ste poslušalci ob pripravi naših programov navdušeni in po bučnemu aplavzu smo vam pevci poklonili še eno skladbo. Otroci otroškega pevskega zbora so počitnice in vonj po morju vzeli resno. Zato so skladbo ob spremljavi AD HOC zasedbe odpeli kar s rokavčki, »šlavfi«, kopalkami in brisačami. Pesem pa ob tej priložnosti ne bi mogla bit kar ena. Ampak ena sama Mi gremo pa na morje skupine Čuki.

               
S to razigrano skladbo smo sklenili še en čudovit dogodek, koncert.

Ob koncu sezone pa se iskreno zahvaljujem prav vsakemu članu Kulturnega društva za izkazan interes. Hvala instrumentalistom, ki ste brez kakršnega koli obotavljanja sprejeli izziv in pokazali voljo za igranje. Hvala Ani in Petru za popotovanje skozi koncert. Hvala ansamblu Boršt za ozvočenje. Seveda hvala predsednici Vesni Može in njeni desni roki Jadranki Meglen, brez vajine pomoči vsega tega nebi bilo, vsaj ne v tolikšnem obsegu. Hvala staršem za zaupanje. Hvala družini Novinc, ki nam je omogočila uporabo čudovite dvorane in hvala tudi vsem ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli, da smo koncert izpeljali. Zahvaljujemo se za podporo tudi občini Žužemberk. Veseli smo, da v nas vidite pomembne kulturne ustvarjalce in poustvarjalce, ki s svojim udejstvovanjem skrbijo za širšo prepoznavnost tako Dvora kot občine Žužemberk. In ne-nazadnje hvala tudi vam dragi poslušalci, da nas s svojim obiskom razveselite in podprete. Hvala.

 

Besedilo: Tjaša Primc, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Oglejte si tudi