Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

3. državno tekmovanje potic v Šentjerneju

Članice društva kmečkih žena Suha krajina Žužemberk so v decembru 2017 sodelovale na 3. državnem ocenjevanju potic v Šentjerneju. Tekmovale smo s štirinajstimi poticami, in sicer s korenčkovo, pehtranovo, kokosovo in več tradicionalnimi orehovimi poticami. Od tega smo prejele 8 zlatih,5 srebrnih in 1 bronasto priznanje. Posebno priznanje od Zveze kmetic Slovenije sta prejeli članici DKŽ Majda Hrovat in Štefka Praznik, ker so tri leta zapovrstjo za orehovo potico pridobile zlato priznanje.

Na podlagi postopka zajamčene tradicionalne posebnosti je Slovenija  v novembru 2017 zaščitila slovensko potico. Certifikati za proizvajalce slovenske potice bodo sicer veljavni eno leto. Postopek certificiranja, ki ga bosta najprej izvajali dve inštituciji, sicer ne bo brezplačen, a ministrstvo v okviru programa razvoja podeželja nudi tudi možnost povračila teh stroškov. Slovensko potico bodo torej lahko proizvajali po vsem svetu, a le certificirani proizvajalci, ki se bodo držali točno določenih pravila. Tradicionalna slovenska potica je nadevana z orehovim ali z orehi in rozini ali pehtranova ali s skuto in pehtranom.

Članice društva smo prve pekle slovensko potico, ki se je razstavljala na kmetijskem ministrstvu na Dunajski v Ljubljani. Pekle so: Saša Urbančič, Majda Hrovat, Pavli Tomažin in Anica Kmet. Za srečanje čebelarjev v OZN v New-York je  minister Dejan Židan nesel za darilo slovensko potico. Potici ,ki sta se spekli (Saša Urbančič in Majda Hrovat) v našem društvu. Članice DKŽ –Žužemberk smo zelo ponosne, da smo sodelovale pri tako pomembnem dogodku. Vsem iskrene ČESTITKE za priznanja in sodelovanje.

Oglejte si tudi