Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Ekskurzija podeželskih žena v Zasavje

Tokrat smo šli na ekskurzijo v domači kraj, Zagorje ob Savi, k predsednici Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule, predsednica organizacije, ki združuje okoli 5000 članic podeželskih žena.

 

Pričakala nas je na avtobusni postaji v Zagorju. Vodila nas je skozi mesto, nam predstavila znamenite stavbe, park, kjer so postavljeni kipi znanih krajanov, ki so zaslužni za razvoj. Od tod izhaja tudi plemič Janez Vajkard Valvazor. Še posebno so ponosni na nekdanjega predsednika RS dr. Janeza Drnovška. Vse bolj so ponosni tudi na uspešnega kolesarja Primoža Rogljiča, ki je na letošnji dirki po Franciji (Tour de France) osvojil zelo dobre rezultate. Nekdaj je bil kraj znan predvsem po rudniku rjavega premoga, zato smo se dalj časa pomudili v rudarskem muzeju, v Kisovcu. Predstavili so nam 20 minutno projekcijo o življenju rudarjev v letih od 1755 do leta 1995. Delo v rudniku je bilo težko in nevarno, saj so bili delavci ves dan v jami, izpostavljeni plinu in prahu, brez sončne svetlobe, 250 m pod zemeljskim površjem, velikokrat tudi v blatu, kadar je rov zalila voda. Zaradi težkih pogojev dela in ker delo v rudniku ni več prinašalo dobička, saj so prevladali drugi energenti, so rudnik po 250 letni tradiciji zaprli. Leta 1995 so na mestu jaška odprli muzej, ki je v teh letih dobil popolno podobo. V tem času je v Zagorju veliko manjših hitro rastočih podjetij. Veliko ljudi je znova odkrilo bogastvo zemlje in se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji. Mi smo obiskali turistično kmetijo »Pri Špan« v Rovišču, kjer so nam pripravili najbolj okusno kosilo. Pot smo nadaljevali na Zasavsko Sveto goro. Od tam je prelep slikovit pogled na okoliške kraje in vrhove.

V Izlakah, smo obiskali kmetijo Irene Ule. Ukvarjajo se z govedorejo in predelavo mleka. Imajo tudi kokoši nesnice. V Zagorju imajo mlekomat, svoje izdelke in pridelke nudijo tudi na tržnici. Njihove namaze, izdelke iz domačega mleka in domač jabolčni sok, smo tudi poizkusili. Irena vodi prostovoljno nevladno organizacijo Zvezo kmetic od ustanovitve, leta 1995. Zveza skrbi za ohranjanje tradicije, za razvoj in promocijo podeželja, spodbuja k aktivnostim in dvigu samozavesti. Združuje društva podeželskih žena in deklet po vsej Sloveniji.

Njena in naša želja je, da bi bile naše aktivnosti namenjene in dostopne čim širšemu krogu podeželskih žena in deklet, zato se nam pridružite, saj je življenje ob druženju in povezovanju lažje, lepše in bogatejše.      

Milena Iskra

Oglejte si tudi