Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
ČET.
18°C
12°C
Oceni objavo

Tržič - partner projekta Bled Bike Festival, največjega kolesarskega festivala, ki bo avgusta na Bledu

Bled bo avgusta gostil največji slovenski kolesarski festival. Sveža tridnevna festivalska zgodba ponuja edinstvena kolesarska doživetja, druženje in sprostitev v idiličnem okolju. Lani je bil Tržič le partnerska destinacija Bled bike festivalu, letos pa bo teden dni pred dogodkom gostil rekreativne gorske kolesarje, ki uživajo v sproščenem druženju in kolesarjenju v naravi, brez tekmovalnih ciljev.
Bled bo v času od 24. do 26. avgusta 2018 gostil najlepši in največji slovenski kolesarski festival. Sveža tridnevna festivalska zgodba ponuja edinstvena kolesarska doživetja, druženje in sprostitev v idiličnem okolju. Danes dopoldne so ga organizatorji predstavili na novinarski konferenci v Hotelu Lovec na Bledu.

Kolesarjenje z doživetjem narave in okusom kulture ter tradicije spada med pomembnejše turistične produkte blejske destinacije. Blejski kolesarski festival pomaga soustvarjati  in krepiti prepoznavnost Bleda kot kolesarske destinacije ter navdihuje raznovrstne ponudnike k mreženju in specializaciji turistične ponudbe. Da je kolesarstvo dejavnost, ki ima veliko prihodnost tudi na Bledu, se je v uvodu strinjal blejski podžupan Toni Mežan.        

Festival uradno odpira vrata že v soboto, 18. avgusta. Tržič bo gostil Vikend tržiških poti, ki bo posebej zanimiv za enduro kolesarje. Mestece s čudovitim starim jedrom in z mogočnimi vrhovi Košute, je prijazno gorskim kolesarjem.  Druženje na dveh kolesih po planinah grebenastega gorskega masiva Karavank, bo v večernih urah popestreno s kulturo.  

 »Lani je bil Tržič partnerska destinacija festivalu, letos pa bomo združili moči z organizatorji in teden dni prej v Tržiču ponudili dogodek za sorodno skupino kolesarjev. Na dvodnevni Vikend tržiških poti bomo povabili skupino gorskih kolesarjev, ki jih zanima sproščeno druženje in kolesarjenje v naravi, brez tekmovalnih ciljev. Naš cilj je, da gostom pokažemo, kakšne možnosti za kolesarjenje nudi Tržič, kakšna čudovita narava jih tukaj čaka in kako gostoljubne so tržiške koče«, je povedal Andrej Remškar, tržiški kolesarski vodnik, ki ga veseli, da je Tržič začel dihati s kolesarskim srcem in da je vse več ponudnikov, ki prepoznavajo vrednost kolesarskih gostov. »Osnovna infrastruktura se vzpostavlja, možnosti imamo nešteto, do uveljavljenih kolesarskih  destinacij, pa imamo še kar precej izzivov in dela,« dodaja Remškar.

Osrednji prostor Blejskega kolesarskega festivala je Olimpijski veslaški center Bled. Tridnevni kolesarski in destinacijski expo si bo moč ogledati že v petek. Kolesarska industrija in turistične destinacije, ki stavijo na kolesarski turizem, bodo predstavile svojo inovativno ponudbo. Poskrbljeno bo za otroke, ki bodo svoje kolesarske veščine preizkušali na kolesarskem poligonu Kolojade, posebej zanimivo pa za vse tiste, ki stavijo na električna kolesa (E-bike Village). Le-ta osvajajo ljudi po vsem svetu in dajejo priložnost doživetij tudi tistim, ki so fizično slabše pripravljeni.

Sobotni dan bo dan testiranja koles različnih proizvajalcev (Demo Bike Day). Obiskovalci bodo imeli enkratno priložnost, v enem dnevu na enem mestu, na označenih trasah, preizkusiti različna kolesa. Vse prevečkrat se odločamo za nakupe koles prehitro, saj takšnih priložnosti ni. Stroka, vizije kolesarske in turistične industrije bodo zaznamovale začetek sobotnega dogajanja. V informacijskem centru Triglavska roža pripravljamo Bike Brunch, dogodek z domačimi in uveljavljeni mednarodni strokovnjaki. Kolesarnica bo v popoldanskem času odgovorila na vprašanja, ki ostajajo mnogim kolesarjem neznanka. Ko imamo kolo, je dobro, da znamo poskrbeti za osnovne nastavitve in popravila. Mar ne? Večerno dogajanje bo zaznamoval edinstveni nočni kolesarski dogodek – Rogokrog. Vse več Slovencev išče stare dobre čase na Rogovih Pony kolesih, ki postajajo pravi mit in nostalgija. Večerno kolesarjenje okoli Blejskega jezera bo neke vrste poslastica festivala.

Festival z razgledom bo v nedeljo pripravljen na gorske kolesarje, ki bodo merili moči na planotah Mežakle, Pokljuke in Jelovice. Maratonska in epska trasa gorsko-kolesarske tekme sta lani v Julijske Alpe popeljala kolesarje trinajstih držav. Tudi letos si obetamo pisane kolesarske druščine in navdušenih obrazov v ciljnem prireditvenem prostoru.

»Taki dogodki človeka vzpodbudijo, da  premaga še več naporov, ki jih načeloma ni sposoben in pustijo lepe trenutke, ki se jih za vedno zapomniš. Ko si enkrat v cilju, je ves napor pozabljen,« je povedal kolesar in podjetnik Tadej Valjavec.  

 

Na lanskem Bled Bike Festivalu so sodelovali kolesarji iz 13 držav, dogodek pa Gorenjsko postavlja na globalni kolesarski zemljevid. »Znano je, da so kolesarji dobri gostje, prav takšni, ki jih blejska destinacija želi. Med temi je zagotovo vse več aktivnih družin in parov, t. i. zelenih raziskovalcev. Ne le, da si v času aktivnega oddiha privoščijo več kot ostali gostje, predvsem je pomembno, da spoštujejo naravo in trajnostne zgodbe. Vse to Bled lahko ponudi,« je povabilo na kolesarski praznik na Bledu sklenila Maja Zupan, direktorica Bled Bike Festivala.           

 

Oglejte si tudi